Google ar putea cere bani pentru funcţiile de inteligență artificială. Executivii companiei analizează posibilitatea de a vinde o versiune premium a motorului de căutare

google-telefon-samsung-pexels sursa foto: Pexels

Gigantul american Google ia în calcul punerea funcţiilor de inteligenţă artificială din motorul său de căutare în spatele unui paywall, ceea ce ar reprezenta o premieră pentru companie, transmite News.ro, care citează Financial Times.

Google încă nu a lansat funcţiile de AI ale motorului său de căutare la nivel global pentru toţi utilizatorii, dar deja şefii companiei evaluează monetizarea acestora, dincolo de reclame.

Conform Financial Times, executivii companiei discută despre vânzarea unei versiuni Premium a motorului de căutare, care să includă informaţiile oferite de AI.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Sursele citate susţin că inginerii companiei dezvoltă deja tehnologia necesară, însă o decizie finală în acest sens încă nu a fost luată.

Actuala versiune a motorului de căutare, cu multe reclame şi spam, va continua să funcţioneze în paralel şi să fie gratuită.

Motorul de căutare a generat venituri de 175 de miliarde de dolari anul trecut, ceea ce reprezintă mai bine de jumătate din toate veniturile companiei.

Google a început să experimenteze cu inteligenţa artificială în motorul său de căutate în mai anul trecut, însă s-a mişcat cu mare greutate, iar aceste funcţionalităţi nu sunt încă disponibile decât unui număr limitat de utilizatori.

Dacă informaţia se va concretiza, va fi pentru prima oară când Google Search se va abate de la modelul său tradiţional de business bazat pe reclame.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: