Google investește 300 de milioane de dolari în start-up-ul de inteligență artificială Anthropic

Redacția feb. 3, 2023 0 comentarii
google,alphabet, motor de cautare, gigant tehnologic american

Google a investit aproximativ 300 de milioane de dolari în start-up-ul de inteligență artificială Anthropic, scrie Financial Times. Termenii tranzacției, prin care Google va prelua o participație de aproximativ 10%, prevăd ca Anthropic să folosească banii pentru a cumpăra resurse de calcul de la divizia de cloud computing a companiei de căutare, potrivit a trei persoane familiarizate cu acest acord.

Mișcarea Google evidențiază influența pe care un număr mic de companii Big Tech și-a asumat-o asupra altor companii care lucrează în domeniul inteligenței artificiale, care au nevoie de acces la platforme de cloud computing pentru a gestiona modelele gigantice de inteligență artificială dezvoltate de grupuri precum Anthropic.

De asemenea, investiția companiei de căutare este un ecou al investiției de 1 miliard de dolari în numerar contra calculatoare pe care Microsoft a făcut-o în OpenAI în urmă cu trei ani.

Acordul cu Microsoft a pus OpenAI pe calea construirii unei serii de sisteme de inteligență artificială revoluționare, care a culminat cu lansarea, la sfârșitul anului trecut, a ChatGPT, un chatbot care poate conversa cu utilizatorii prin intermediul textului. Gigantul software a continuat luna trecută cu ceea ce a descris ca fiind o a doua investiție „multianuală și de mai multe miliarde de dolari” în companie.

Anthropic a fost formată în 2021, când un grup de cercetători condus de Dario Amodei a părăsit OpenAI după un dezacord cu privire la direcția companiei. Aceștia erau îngrijorați de faptul că prima investiție a Microsoft în OpenAI o va îndrepta pe o cale mai comercială și o va deturna de la accentul pus inițial pe siguranța inteligenței artificiale avansate.

Anthropic a dezvoltat un chatbot inteligent numit Claude, care rivalizează cu ChatGPT de la OpenAI, deși acesta nu a fost încă lansat public.

Start-up-ul strânsese deja peste 700 de milioane de dolari înainte de investiția Google, care a fost făcută la sfârșitul anului 2022, dar care nu a fost raportată anterior. Cel mai mare investitor al companiei este Alameda Research, fondul de acoperire criptografic al fondatorului FTX, Sam Bankman-Fried, care a dat faliment în ianuarie 2023, a investit 500 de milioane de dolari înainte de a intra în faliment anul trecut.

Sursa foto: Unsplash / Mitchell Luo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *