Google a semnat un acord istoric prin care va cumpăra energie din fuziune nucleară, de la Commonwealth Fusion Systems (CFS), o companie americană specializată în energia de fuziune, startup derivat din MIT, pentru a contribui la calea către o energie de fuziune comercială.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Imaginați-vă o lume alimentată de aceeași energie care alimentează soarele și stelele. Astăzi facem cel mai mare pas de până acum pentru a transforma acest vis în realitate, prin intermediul unui acord de investiții și achiziție cu Commonwealth Fusion Systems (CFS)”, potrivit reprezentanților Google.

Prin parteneriatul lor cu CFS, compania va achiziționa 200 de megawați (MW) de energie fără emisii de carbon de la prima lor centrală comercială, care va fi construită în Chesterfield, Virginia. De asemenea vor face o a doua investiție de capital în CFS, pentru a-i ajuta în continuarea cercetării științifice și comercializarea tehnologiei.

Fuziunea are un potențial enorm ca sursă de energie a viitorului: este curată, abundentă și intrinsec sigură și poate fi construită aproape oriunde. Comercializarea fuziunii este extrem de dificilă, iar succesul nu este garantat. Dar dacă funcționează, ar putea schimba lumea, oferind un viitor energetic mai sigur și mai curat.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Ce este energia prin fuziune și cum abordează CFS acest concept?

Fuziunea este același proces care alimentează soarele și stelele. Aceasta implică preluarea nucleelor atomice ușoare și încălzirea lor la temperaturi extreme, la peste 100 de milioane de grade Celsius. La aceste temperaturi, combustibilul devine plasmă, iar când este suficient de dens, nucleele fuzionează, eliberând o cantitate enormă de energie care poate fi captată pentru a genera electricitate fără emisii de carbon.

Pentru ca fuziunea să aibă succes, compania trebuie să demonstreze care sunt căile tehnologice care pot produce mai multă energie decât consumă.

CFS urmărește să utilizeze magneți superconductori puternici de înaltă temperatură dispuși ca o gogoașă, numiți tokamak, pentru a confina și controla plasma, creând condițiile necesare pentru ca fuziunea să aibă loc. Aceasta este inovația de bază a mașinii lor demonstrative SPARC, care este în prezent asamblată în Massachusetts.

Pe baza investiției inițiale în cercetare și dezvoltare a Google în CFS în 2021, pentru dezvoltarea SPARC, noua investiție va sprijini eforturile de conectare la rețea a primei lor centrale comerciale, ARC.

„Sperăm că acordul nostru de achiziție pentru ARC al CFS va da un impuls acestor eforturi și, ca parte a acordului nostru, avem opțiunea de a cumpăra energie electrică de la viitoarele centrale. Extinderea oricărui tip de tehnologie nouă necesită luarea unor măsuri îndrăznețe, iar centralele electrice de acest tip nu fac excepție. De aceea, Google și CFS sunt dornice să utilizeze ARC pentru a cataliza piața comercială a fuziunii”, potrivit anunțului de la Google.

Deschiderea mai multor căi către noi surse de energie

Din 2010, Google a achiziționat peste 22 GW de energie curată, contribuind la maturizarea acestor tehnologii și permițând să reducă  emisiile de energie ale centrelor lor de date cu 12%. Pe măsură ce cererea globală de energie crește, companii precum Google pot juca un rol important în sprijinirea tehnologiilor care au potențialul de a furniza capacitate curată și stabilă în următorul deceniu.

Acest lucru include acordurile Google pentru energie nucleară și geotermală, precum și capacitatea companiei de a identifica și susține tehnologii aflate în stadii incipiente.