Ați avut o vacanță de vară plăcută? Pentru mulți, această întrebare nici nu se pune pentru că pur și simplu nu au bani pentru o săptămână de vacanță, potrivit datelor Eurostat, citate de Europa Magazine.
Situația este cea mai dificilă în România (59,5%), urmată de Bulgaria (44,2) și Ungaria (43,3). Pe de altă parte, în Luxemburg (10,6), Suedia (11,2) și Țările de Jos (12,6), doar câteva persoane nu își pot permite o vacanță.
Amintim însă că ne permitem să călătorim și ne petrecem tot mai mult concediile în afara țării, dar, în România, nu am reușit să dezvoltăm un sector care să fie suficient de atractiv încât să crească semnificativ numărul de turiști străini, potrivit unei analize recente a Economedia. Datele arată că majorarea veniturilor reale, cuplată cu stabilitatea cursului valutar al euro, i-a determinat pe turiștii români să cheltuie din ce în ce mai mult în străinătate, iar turismul autohton pare să nu țină pasul cu aceste tendințe, după cum subliniază o analiză a cercetătorilor de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. Iar în 2022, după eliminarea restricțiilor de pandemie, cheltuielile turiștilor români în străinătate au explodat, dar atractivitatea turismului românesc pentru vizitatorii din străinătate a rămas relativ constantă. Doar în luna iunie, turiștii români au cheltuit în străinătate de peste două ori mai mult decât încasările obținute de la turiștii străini în România. În aceste condiții, turismul a ajuns să contribuie cu aproape 20% la deficitul de cont curent.