Rusia a anunțat astăzi că nu mai facilitează Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră. Acordul, convenit în iulie anul trecut, a fost negociat pentru a evita o criză alimentară globală, permițând exportul în condiții de siguranță al cerealelor ucrainene, altfel blocate de război. România a fost cel mai mare importator din punct de vedere valoric, conform datelor Statista.
Vorbind despre poziția Rusiei cu privire la Inițiativa care trebuia reînnoită începând de astăzi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Acordurile privind Marea Neagră au încetat să mai fie valabile astăzi”, adăugând: „Din nefericire, partea din aceste acorduri privind Marea Neagră care privește Rusia nu a fost pusă în aplicare până în prezent, așa că efectul său a încetat”. Referindu-se la părerea sumbră a țării sale cu privire la punerea în aplicare a acordurilor referitoare la exportul rusesc de produse agricole și îngrășăminte, Peskov a declarat: „Nu există o parte a acordurilor privind exportul de produse agricole și îngrășăminte”: „De îndată ce partea rusă a acordurilor va fi îndeplinită, partea rusă va reveni la punerea în aplicare a acestui acord, imediat”.
După cum arată acest infografic realizat de Statista, fluxul de cereale care iese din porturile ucrainene de la Marea Neagră este de o importanță vitală. De la începutul Inițiativei, 32,9 milioane de tone de cereale au fost expediate din Ucraina.
Invazia Rusiei în Ucraina a dus la o creștere semnificativă a prețurilor la produsele alimentare pe piețele globale, în special la cereale. Atât coridoarele de solidaritate (rutele create de UE pentru a ajuta Ucraina să își exporte produsele agricole și de altă natură), cât și inițiativa privind cerealele din Marea Neagră au contribuit în mod semnificativ la scăderea prețurilor.
În total, 90 de țări au importat cereale din țara devastată de război în 2022, iar România vecină (puțin afectată de Inițiativă) a importat cea mai mare valoare în perioada de 12 luni.