Calculele dintr-un raport intitulat „Starea securității alimentare și nutriției în lume” al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură arată de ce este atât de greu să mănânci sănătos.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Oamenii din întreaga lume se luptă să-și permită alimente sănătoase, așa cum arată datele, potrivit Statista. Conform ultimelor cifre din 2021, legumele erau, în medie, de nouă ori mai scumpe decât alimentele de bază bogate în amidon, în timp ce același număr de calorii putea fi obținut din alimente ultraprocesate sau produse de patiserie la un cost de doar 2,7-2,8 ori mai mare.
Caloriile din fructe erau de 5,8 ori mai scumpe decât aceeași energie ingerată prin alimentele de bază bogate în amidon, la fel ca alimentele de origine animală. Conform concluziilor, alimentele procesate erau de fapt puțin mai scumpe decât alimentele neprocesate și minim procesate, dar ambele erau mai scumpe decât alimentele ultraprocesate. O sursă de alimente ieftină și în mare parte sănătoasă o reprezintă leguminoasele, nucile și semințele, la doar 1,8 ori prețul cantității comparabile de calorii din alimentele bogate în amidon, cum ar fi pâinea, cartofii sau orezul.
Inflația alimentară a fost o problemă pe tot parcursul pandemiei de coronavirus și al invaziei Ucrainei de către Rusia, ambele perturbând lanțurile de aprovizionare globale și economia mondială în general. Deși insecuritatea alimentară – care se poate referi atât la lipsa hranei, cât și la dificultatea de a avea o dietă sănătoasă și echilibrată – s-a atenuat puțin de atunci, ea rămâne la un nivel ridicat la nivel global.
Sursa foto: Iryna Kushnarova | Dreamstime.com