Prețurile biletelor de feribot din Greci nu vor fi majorate în viitorul apropiat, în ciuda faptului că de la 1 mai toate feriboturile vor consuma un tip de combustibil mult mai scump, în conformitate cu obligațiile europene ale țării, scrie Kathimerini.
„Reducerea prețului internațional al petrolului, combinată cu inițiativa ministrului transporturilor maritime, Vassilis Kikilias, de a impune o reducere cu 50% a taxelor portuare, ține în frâu costurile de exploatare ale companiilor de transport maritim de coastă, cu excepția cazului puțin probabil în care nu vor fi necesare creșterile prețurilor biletelor care au fost bugetate la începutul acestui an din cauza combustibilului mai scump”, a explicat pentru Kathimerini Dionysis Theodoratos, președintele Asociației de transport maritim de pasageri.
În plus, reducerea taxelor portuare impuse de guvern creează spațiul necesar pentru reducerea biletelor la feriboturile de mare viteză care operează în sezonul estival și care, oricum, folosesc acest combustibil mai scump (Marine Gasoil-MGO), impus acum feriboturilor convenționale. De asemenea, Observatorul prețurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Maritime și Politicii Insulare a stabilit că cele mai mari creșteri ale prețurilor biletelor în anii anteriori și cele mai scumpe costuri de transport pe kilometru parcurs au fost înregistrate pe rutele intraciclice ale navelor de mare viteză.
Din cauza obligației impuse de UE tuturor navelor de a utiliza combustibil „verde”, care este mai scump, începând cu 1 mai, companiile de transport maritim anunțaseră că vor aplica majorări de 12%-15%. Pentru a limita prețurile și a evita aceste majorări, guvernul a procedat la reducerea taxelor portuare cu 50%, atingând astfel obiectivul de a nu aplica majorările care ar urma să se aplice începând de astăzi, potrivit oficialilor Ministerului Transporturilor. Totuși, la limitarea prețurilor contribuie și situația care a dus prețul internațional al petrolului aproape de 60 de dolari pe baril.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Dacă aceste măsuri nu ar fi fost luate, o călătorie dus-întors pentru o familie cu doi copii și o mașină către Syros ar fi costat cu până la 63 de euro mai mult, către Mytilene cu până la 86 de euro mai mult, către Santorini cu până la 92 de euro mai mult și către Paros și Naxos cu până la 81 de euro mai mult.
Comentând această evoluție, ministrul transporturilor maritime, Vassilis Kikilias, a calificat-o drept pozitivă și a declarat că s-a confirmat că nu va exista nicio creștere a biletelor de feribot, nici acum, nici pe parcursul sezonului estival. „Lucrăm în mod constant în această direcție pentru a sprijini familia greacă să călătorească de la destinațiile continentale ale țării și porturile majore la toate insulele”, a spus el.
În plus, după cum subliniază surse din minister citate de publicația citată, companiile de feribot oferă reduceri în valoare de 58 de milioane. Exemple orientative sunt reducerea de 50% pentru studenți și familii numeroase, reducerea de 100% pentru persoanele nevoiașe și copiii de până la cinci ani, 80% pentru persoanele cu handicap și însoțitorii acestora și subvenția „echivalent transport” pentru rezidenții permanenți ai insulelor.
Următorul mare pariu acum este dacă presiunea de facto asupra companiilor care operează nave de mare viteză pentru a reduce prețurile va avea un efect, deoarece aceste evoluții reduc drastic costurile lor de operare, spre deosebire de companiile care operează nave convenționale, al căror tip de combustibil va fi mult mai scump de acum înainte.