Grecia: Comisia pentru Concurență a amendat cinci bănci cu aproape 42 de milioane de euro/ Comisioanele pentru retragere de numerar vor fi reduse/ Regula se va aplica și turiștilor străini

alpha bank grecia Sursa foto: Facebook/Alpha Bank

Comisia pentru Concurență din Grecia a sancționat cu amenzi în valoare totală de 41,7 milioane de euro cinci bănci grecești, dintre care patru sistemice, și Hellenic Bank Association, scrie Kathimerini. Sancțiunile au fost legate de practici concertate în domeniul sistemelor interbancare, al plăților și al serviciilor de tranzacții electronice.

Ca parte a hotărârii, băncile au fost mandatate să reducă taxa de acces direct (DAF) până la 1 ianuarie 2024. Acest comision se referă la tranzacțiile în care clienții își folosesc cardurile pentru a retrage bani de la bancomatele aparținând altor bănci. De asemenea, Comisia a ordonat băncilor să mențină acest comision mai mic pentru o perioadă de trei ani. În plus, Comisia a precizat că ajustarea taxei se aplică și turiștilor care utilizează carduri bancare străine la bancomatele din Grecia, taxa fiind redusă la 2 euro de la 1 ianuarie.

Amenzile de aproape 42 de milioane de euro au rezultat în urma unei înțelegeri. Amenzile individuale pentru bănci sunt următoarele: Alpha Bank (9,1 milioane de euro), Eurobank (7,9 milioane de euro), National Bank (9,9 milioane de euro), Piraeus Bank (12,9 milioane de euro) și Attica Bank (143.182 de euro). Hellenic Bank Association a primit o amendă de 1,5 milioane de euro și a propus implementarea unui program intern de due diligence în termen de șase luni de la publicarea deciziei, pe care Comisia l-a acceptat.

Începând cu 1 ianuarie, prețurile DAF ajustate pentru bănci sunt următoarele:

Alpha Bank: până la 1,80 euro, de la 2,50 euro în prezent.
Attica Bank: până la 1,50 euro de la 2,00 euro în prezent
Eurobank: până la 1,80 euro de la 2,50 euro în prezent.
Banca Națională: până la 1,90 euro de la 2,60 euro, cât este în prezent
Piraeus Bank: până la 2,00 euro, față de 3,00 euro în prezent.

Ministrul Dezvoltării, Kostas Skrekas, a comentat decizia, declarând că amenzile “confirmă determinarea statului, prin oricare dintre agențiile sale instituționale, de a efectua inspecții continue pentru implementarea legislației. Inspecțiile vor continua, iar intervențiile vor fi imediate și eficiente atunci când este necesar, în beneficiul cetățenilor și pentru a asigura buna funcționare a pieței la toate nivelurile”.

 

Sursa foto: Facebook/Alpha Bank

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *