Într-un efort de a proteja consumatorii de creșterea prețurilor la energie, Autoritatea de Reglementare pentru Energie din Grecia (RAAEY) a anunțat o nouă inițiativă menită să ofere notificări în timp util cu privire la fluctuațiile prețurilor la electricitate, scrie Kathimerini.
În cadrul acestui program, gospodăriile echipate cu contoare inteligente vor primi notificări prin SMS sau Viber prin care vor fi informate atunci când se estimează că prețurile angro la energia electrică vor depăși 150 de euro pe megawatt-oră.
Acest sistem de alertă în timp util le va permite consumatorilor să își ajusteze consumul de energie electrică în mod proactiv, reducându-și povara financiară în timpul orelor de vârf ale prețurilor. În cazul în care prețurile cresc peste 200 de euro, vor fi trimise alerte imediate, încurajând consumatorii să reducă și mai mult consumul.
Inițiativa reprezintă o componentă-cheie a strategiei mai ample a RAAEY de a introduce prețuri dinamice, un sistem în care tarifele la energia electrică fluctuează în funcție de condițiile pieței în timp real.
În prezent, acest mecanism de tarifare dinamică este disponibil numai pentru întreprinderile de medie tensiune și anumiți consumatori de joasă tensiune cu contoare inteligente. Cu toate acestea, planul este de a extinde mecanismul, cu un număr estimat de 300 000 de contoare inteligente suplimentare programate pentru instalare până la sfârșitul anului 2025. Prioritatea va fi acordată întreprinderilor și clădirilor publice pentru a spori eficiența energetică și a facilita gestionarea eficientă a cererii.
Cadrul de reglementare propus impune celor șase mari furnizori de energie electrică – PPC, Metlen (Protergia), Heron, NRG, Elpedison și Zenith – să ofere clienților lor contracte cu prețuri dinamice. Aceste contracte vor consta în două componente: o taxă fixă, care rămâne constantă pe întreaga perioadă de facturare, și o taxă variabilă care reflectă prețul orar al energiei electrice. Acest model urmărește să ofere consumatorilor o mai mare claritate în ceea ce privește costurile lor cu energia și să îi încurajeze să își mute modelele de utilizare în perioadele de vârf, când tarifele sunt mai mici.
În ciuda avantajelor acestei structuri tarifare dinamice, instalarea lentă a contoarelor inteligente a întârziat accesul consumatorilor rezidențiali. În prezent, sunt operaționale aproximativ 600.000 de contoare inteligente, cu planuri de adăugare a altor 50.000 până la sfârșitul anului.
RAAEY preconizează că, până la sfârșitul deceniului, aproximativ 60% din gospodării vor beneficia de aceste opțiuni tarifare.