Grecia: Economia neagră a scăzut la jumătate în mai puțin de un deceniu/ FMI subliniază că au fost scoase la lumină multe tranzacții din economia subterană

steag grecia Sursa foto: pixabay.com

Economia ilegală a înregistrat un declin semnificativ în Grecia în perioada 2013-2021, excluzând anul pandemiei din 2020, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internațional, scrie Kathimerini.

Potrivit raportului, economia subterană s-a consolidat în perioada de vârf a crizei datoriilor, ajungând la 30% din produsul intern brut în 2013. Această creștere este atribuită recesiunii severe, deteriorării stimulentelor fiscale și slăbirii în continuare a culturii plăților. De la aceste niveluri, economia subterană a scăzut la 16% din PIB în 2021.

Potrivit cercetătorilor Fondului Monetar Internațional, această diminuare a banilor ilegali se reflectă și în creșterea veniturilor fiscale cu 4% din PIB.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În plus, după cum notează analiștii FMI, Comisia Europeană a constatat recent că așa numitul gap de TVA (adică diferența dintre veniturile reale și cele potențiale din TVA) în Grecia a scăzut cu peste 16 puncte procentuale ca procent din totalul veniturilor fiscale între 2013 și 2021, sau cu aproximativ 2 puncte procentuale din PIB.

În Grecia, pierderea a fost de 3,231 miliarde de euro în 2021, față de 3,426 miliarde de euro în 2020.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Grecia a înregistrat o scădere cu 3,2 puncte procentuale a decalajului TVA, la 17,8% în 2021, de la 21% în anul precedent.

Grecia se situează pe locul al treilea în UE în ceea ce privește diferența de TVA în termeni procentuali, după România (36,7%) și Malta (25,7%). Media UE este de 5,3%. Această cifră reprezintă veniturile pierdute în principal din cauza fraudei, evaziunii și eludării TVA, a falimentelor non-frauduloase, a calculelor eronate și a insolvențelor financiare, printre alte cauze.

Pierderea veniturilor din TVA poate avea un impact extrem de negativ asupra capacității guvernelor de a finanța bunurile și serviciile publice cum ar fi școlile, spitalele și transporturile, se arată într-un raport al Comisiei Europene din toamna trecută.

Raportul FMI subliniază, de asemenea, că există o corelație puternică între dezvoltarea infrastructurii digitale și a tranzacțiilor electronice și diminuarea economiei subterane.

Reducerea semnificativă a economiei subterane din Grecia în ultimii ani se datorează mai multor factori, potrivit FMI: aplicarea unor reglementări mai stricte împotriva infracțiunilor financiare și a evaziunii fiscale; o mai mare flexibilitate pe piața muncii, cum ar fi în ceea ce privește orele de lucru; creșterea stimulentelor pentru raportarea oficială a activităților neregulamentare; progrese semnificative în domeniul digitalizării, inclusiv îmbunătățirea infrastructurii și îmbunătățirea serviciilor publice digitale, care a contribuit la integrarea lucrătorilor independenți; și sistemul modernizat de informații privind ocuparea forței de muncă, care a redus munca nedeclarată.