Interdicțiile privind cerealele și alte produse alimentare ucrainene introduse unilateral de vecinii țării devastate de război nu constituie o soluție viabilă, a declarat miercuri la Luxembourg Konstantinos Baginetas, secretar general în ministerul grec al agriculturii, la o reuniune a miniștrilor agriculturii și pescuitului din UE, scrie Euractiv, potrivit Rador.
Comisia Europeană a acceptat în iunie înființarea așa-ziselor „coridoare de solidaritate” pentru a-i permite Ucrainei, un mare producător și exportator de cereale pe plan mondial, să-și continue exporturile.
Invocând creșterea prețurilor, în țările vecine cu Ucraina – România, Bulgaria, Polonia, Ungaria și Slovacia – au fost introduse /restricții/ la începutul acestui an, deși între timp Polonia și România le-au ridicat pe ale lor [sic! autorul uită să spună ce anume a fost introdus; de asemenea, pare să încurce tipurile de măsuri luate de fiecare țară în parte și momentul introducerii lor – n.trad.].
„Grecia suportă și ea povara disproporționată [care apasă – n.trad.] asupra statelor membre vecine cu Ucraina și înțelege reacțiile și mobilizarea agricultorilor acestora”, a declarat Baginetas la întrunire.
Însă „măsurile naționale unilaterale nu constituie o soluție viabilă” și „ar trebui evitate”, a adăugat el, referindu-se la interdicțiile unilaterale adoptate în ultimele săptămâni.
Grecia susține „utilizarea în continuare a coridoarelor de solidaritate”, întrucât ele sunt deosebit de importante în actualul context, a precizat responsabilul elen.
El a mai afirmat că „actualele propuneri [ale Comisiei – n.trad.] de ajutor imediat pentru statele membre vecine reprezintă un pas în direcția corectă”, adăugând că este necesar să fie asigurate aprovizionarea cu alimente pe plan global, cât și sprijinul pentru economia Ucrainei, care se bazează în principal pe exporturi agricole.