Sezonul turistic estival din Grecia din acest an începe cu bune auspicii, cererea pentru vara grecească rămânând neîntreruptă. Creșterea numărului de locuri pe zborurile internaționale către această țară depășește 4,5% față de anul trecut. Zborurile din țările din Golf, China și SUA sunt în creștere. Cu toate acestea, în ceea ce privește furnizarea de servicii turistice , principala problemă din anii anteriori, lipsa de personal , persistă – și s-ar putea să se agraveze, scrie Kathimerini.
„Prima imagine este dezamăgitoare, primul test de Paște nu a mers bine”, spune George Hotzoglou , președintele Federației Panhellenic a lucrătorilor din alimentație și turism. „Unitățile hoteliere mici, în special în nordul Greciei, nu au putut fi deschise din cauza lipsei de personal”, subliniază el. „Situația din 2024 a fost îmbunătățită față de 2023, dar anul acesta este mai dificil decât anul trecut”, spune Yiannis Hatzis , președintele Federației Panelenice a Hotelierilor și prim-vicepreședinte al Asociației Întreprinderilor de Turism din Grecia (SETE).
Deficitul de personal afectează toate domeniile care lucrează sezonier, adaugă el. „Toate insulele au o problemă – Rhodes , chiar și Creta, în ciuda faptului că au o populație atât de mare. Acum Santorini are o problemă acută”, notează el. În ceea ce privește Santorini în special, el explică faptul că mulți oameni au mers pe insulă pentru locuri de muncă pe timp de iarnă, cu intenția de a rămâne și vara, dar din cauza cutremurelor au plecat.
În restul destinațiilor, problema nu este legată de fenomene naturale. „Cererile de transfer de la ambasade și administrațiile descentralizate au fost foarte întârziate în acest an”, adaugă el. Alți hotelieri spun că problema este în principal în sectorul de catering .
„Pun constant anunțuri pentru chelneri și nu îi găsesc, nu pot concura cu restaurantele care îmi iau chelnerii cu oferte pe sub masă și mai mulți bani”, spune Lena Papia , proprietara hotelului «Golden Star» din Perea și membră a Asociației Hotelierilor din Salonic. Anul acesta, are nevoie de 15 chelneri, dar acum are doar 10. Și e greu să găsești oameni care să cunoască meseria. „Când nu ai profesioniști specializați, vrei doi oameni pentru munca unuia”, subliniază ea.
„Este foarte dificil să găsești un chelner bun – nu sunt completă, am multe neajunsuri și sunt nevoită să lucrez mai mult cu oameni necalificați”, spune Marina Kokotou , directorul general al «Elounda Mare» din Creta și membru al Consiliului de administrație al grupului Elounda Collection. Nu este vorba doar de servicii.
În general, specialitățile legate de catering sunt în mare criză, deoarece acești lucrători – bucătari, bucătari, chelneri – au de asemenea posibilitatea de a alege restaurante, baruri și cafenele pentru angajare. „Marea problemă este că oamenii plătesc bani negri, iar companiile legitime pierd mult – nu poți concura cu taverna locală care plătește bani negri”, adaugă el.
„Industria serviciilor alimentare a crescut enorm – nu suntem doar hoteluri, există multe restaurante și profesioniștii culinari vor prefera să lucreze acolo”, a declarat pentru «K» un alt director al unui grup hotelier cu unități în diferite părți ale țării .
Principala problemă o reprezintă acordurile pe care restaurantele și tavernele le fac cu angajații „pe sub masă” pentru mai mulți bani, susține Lena Papia, proprietara unui hotel din Perea.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Insulele precum Kos, Creta, Corfu, Rodos și zonele care lucrează sezonier, precum Halkidiki, se confruntă cu o mare problemă. „În Santorini și Mykonos, de asemenea, încep să existe lipsuri, dar pentru că acolo există încă multe salarii la negru, li se oferă posibilitatea de a obține salarii mai mari”, subliniază el.
Din străinătate
Toate grupurile, spune el, aduc lucrători din străinătate. „Din Filipine, India, Egipt – în trecut am adus și din România, Slovacia, dar acum nu mai vin din cauza salariilor, preferă alte țări europene, precum Germania, Franța, Spania”, spune el. Chiar și atunci când lucrătorii vin din străinătate, este nevoie de timp pentru formarea și integrarea lor.
„Există o lipsă de specializare în posturi-cheie – bucătari de primă clasă, recepționeri care cunosc limbi străine, posturi care necesită să fii în zonă de ani de zile”, adaugă el. În trecut, spune el, mulți dintre lucrătorii de pe insule erau din nordul Greciei. „Dar când cineva primește 1.100 de euro pe lună pentru un semestru și lucrează 7 zile pe săptămână, preferă să stea în cantină pentru 800 de euro pe lună, măcar e casa lor.”
Potrivit Mariei Gatsou , director general al SETE, din cauza volumului de vizitatori, nevoile au crescut, în timp ce mulți lucrători s-au mutat în alte sectoare ale economiei. „De la pandemie”, spune dl Hotzoglou, «majoritatea au schimbat sectorul pentru a avea 14 salarii» sau pentru a avea salarii mai bune. „Am fost aproape doi ani în suspendare contractuală, nu ne puteam câștiga existența, așa că mulți s-au orientat către alte sectoare ale economiei”, notează el. El spune că platformele de distribuție a alimentelor, cum ar fi Wolt și efood, au cauzat, de asemenea, daune sectorului, deoarece mulți au devenit distribuitori acolo. În același timp, în timpul pandemiei, munca fals declarată s-a intensificat, spune el.
„Acum”, subliniază dl Hotzoglou, «odată cu punerea în aplicare a cardului digital, sperăm că timpul de lucru real va fi în sfârșit înregistrat, nu suntem de acord cu salariile la negru».
Contractul colectiv de muncă
Dl Hatzis afirmă că este de asemenea important faptul că, de săptămâna trecută, contractul colectiv de muncă pentru angajații hotelului este acum obligatoriu în general. Dar el crede că problema lipsei de personal este structurală.
„Nu există suficienți oameni disponibili – există o creștere de două cifre în rândul persoanelor de peste 65 de ani și o scădere de două cifre în rândul celor sub 65 de ani”, spune el. Este, de asemenea, o problemă de șomaj structural, adaugă el, subliniind că există, de exemplu, medici șomeri, dar aceștia nu vor ocupa posturile de angajați ai serviciilor.
Pentru dna Gatsou, lipsa de personal specializat este o problemă care nu privește doar Grecia. „Pur și simplu”, spune ea , «pentru că economia Greciei depinde de turism, este mai intensă aici».