Greenpeace România atacă în instanţă PUZ-ul emis pentru proiectul Neptun Deep din Marea Neagră

Neptun Deep Sursa foto: Oil&Gas Journal

Greenpeace România cheamă în judecată autorităţile şi companiile OMV Petrom şi Romgaz pentru nereguli grave în procesul de aprobare a Planului Urbanistic Zonal dedicat proiectului de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun Deep, au anunţat miercuri reprezentanţii organizației, transmite Agerpres.

Greenpeace susţine că Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa a emis avizul de mediu cu încălcarea prevederilor legale.

“Avizul pentru infrastructura proiectului de la malul Mării Negre a fost eliberat fără efectuarea unor studii cruciale pentru aprecierea corectă a riscurilor implicate. APM Constanţa a acordat avizul de mediu fără studiu de evaluare adecvată a impactului asupra mediului, fără studiile privind impactul asupra sănătăţii populaţiei, corpurilor de apă, schimbărilor climatice şi fără evaluarea impactului transfrontalier, astfel cum sunt solicitate prin reglementări naţionale, unionale şi internaţionale”, a susține organizația de mediu.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

Astfel, susține Greenpeace România, “proiectul Neptun Deep prezintă o serie de riscuri notabile, de la ameninţarea speciilor vulnerabile din Marea Neagră, până la intensificarea efectelor schimbărilor climatice. Fără autorităţi care să evalueze corect consecinţele unui astfel de proiect, biodiversitatea şi ecosistemele vor fi afectate în mod ireversibil, iar fenomenele meteo extreme se vor intensifica.”

“Autorităţile trebuie să fie trase la răspundere pentru modul iresponsabil în care avizează favorabil proiecte cu impact distructiv asupra oamenilor şi mediului. Aceleaşi autorităţi ar trebui să protejeze mediul şi interesul cetăţenilor. În schimb, acestea emit avize neglijent, în interesul companiilor, fără a evalua impactul asupra sănătăţii populaţiei şi a naturii. Vom urmări toate căile pentru a ne asigura că astfel de proiecte nocive, precum Neptun Deep, nu vor afecta sănătatea oamenilor şi nu vor distruge ecosisteme marine preţioase”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii, Greenpeace România.

Avocaţii care reprezintă Greenpeace susţin că era necesară parcurgerea procedurii transfrontaliere încă din etapa incipientă a planificării, iar în condiţiile în care aceasta “nu a fost parcursă deloc dintr-o triplă perspectivă (dimensiunea proiectului şi suprafaţa proiectului de plan, efectul asupra Mării Negre şi apelor subterane şi schimbările climatice)”, avizul de mediu este nelegal.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ecologistii sunt periculosi, din cauza lor nu se mai poate face nimic. Mi-ar placea sa ii vad la puscarie pe acesti Greenpeace Romania. Probabil sunt subventionati si impinsi de la spate de catre Rusia.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.