Groupama: Primele brute subscrise pe linia asigurărilor de locuinţe au crescut cu 10% în 2022

asigurare locuinta Foto: Pixabay

Groupama a înregistrat în 2022 o creştere cu 10% a primelor brute subscrise pe linia asigurărilor de locuinţe, iar valoarea daunelor achitate de asigurător anul trecut pentru producerea unor riscuri acoperite prin poliţe de asigurare a locuinţei a crescut, de asemenea, cu 11%, transmite Agerpres, citând date ale companiei.

Datele companiei indică totodată o sporire a interesului românilor privind poliţele facultative de locuinţe la nivel naţional, cu preponderenţă în mediul urban. 68% dintre poliţele de asigurare sunt încheiate pentru locuinţe din mediul urban, zona Bucureşti-Ilfov însumând 27% din acest procent, în timp ce doar 32% dintre poliţe sunt încheiate pentru locuinţe din mediul rural.

În 2022, numărul de daune avizate pentru asigurările de locuinţe a crescut cu 9% faţă de 2021, avariile accidentale la instalaţiile de apă, furtuna şi inundaţiile de la vecini fiind printre riscurile cu frecvenţa cea mai mare de daună.

“Cutremurele devastatoare din Turcia şi Siria, care au provocat pierderi uriaşe de vieţi omeneşti şi pagube materiale greu de imaginat, ne reamintesc cât de vulnerabili suntem în faţa neprevăzutului şi cât de important este să ne asigurăm în faţa unor astfel de dezastre naturale. În România, doar 20% dintre proprietari au încheiată o asigurare obligatorie a locuinţei, poliţa care acoperă trei tipuri de dezastre naturale (cutremur, inundaţii din cauze naturale şi alunecări de teren). Primim, în ultimele zile, numeroase întrebări legate de acoperirile asigurărilor de locuinţă, despre cum funcţionează de fapt o astfel de asigurare, care sunt diferenţele dintre cele două tipuri de asigurări, cele obligatorii şi cele facultative. Ceea ce trebuie să reţinem fiecare dintre noi este că, în cazul producerii unei calamităţi naturale, suma asigurată printr-o poliţă obligatorie PAD este de maximum 20.000 de euro, respectiv 10.000 de euro, în funcţie de tipul clădirii. Pentru a fi despăgubit cât mai aproape de valoarea integrală a locuinţei, este necesară o asigurare facultativă, care presupune acoperiri pentru riscuri suplimentare, iar suma asigurată a locuinţei este valoarea integrală a acesteia. Dacă în cazul poliţei PAD, preţul este unul fix, 20 euro, respectiv 10 euro, pe an, în cazul asigurării facultative preţul diferă în funcţie de specificaţiile locuinţei şi de riscurile acoperite. De exemplu, în cazul unui apartament, în asigurarea căruia optăm şi pentru includerea unor acoperiri suplimentare, valoarea primei de asigurare porneşte de la puţin peste 1 leu pe zi”, a declarat Călin Matei, director general adjunct Groupama.

În ultimii 3 ani numărul polițelor obligatorii de asigurare împotriva dezastrelor naturale a crescut cu puțin peste 100.000 unități, în ciuda eforturilor de promovare și a sancțiunilor care pot fi aplicate, teoretic, celor care nu se conformează, arată o analiză a portalului Conso.ro. Citește mai multe AICI

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *