Grupul BP: Petrolul şi gazele vor continua să aibă un rol în mixul energetic timp de ani de zile

pexels-pixabay-petrol sursa foto: Pixabay

Gigantul petrolului BP este dedicat combaterii schimbărilor climatice, afirmă directorul general al grupului, Bernard Looney, care a subliniază însă că hidrocarburi precum petrolul şi gazele naturale vor continua să aibă un rol în mixul energetic timp de ani de zile.

”S-ar putea să nu fie popular să spunem că petrolul şi gazele vor fi în sistemul energetic în următoarele decenii, dar aceasta este realitatea. Ceea ce vreau să facem este să ne concentrăm asupra obiectivului şi mi-aş dori să avem mai puţine poziţii ideologice şi să ne concentrăm mai mult asupra obiectivului, care în acest caz este reducerea emisiilor”, a declarat Looney pentru CNBC, potrivit news.ro.

El a spus că înlocuirea cărbunelui cu gaze naturale, reducând astfel emisiile de carbon, ”trebuie să fie un lucru bun”. Şi apoi, în timp, vom decarboniza acele gaze naturale”, a spus el, la forumul ADIPEC pentru industria energetică din Abu Dhabi.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Looney a subliniat că raportul ”Net Zero” al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, publicat în luna mai, a remarcat că, în 2050, aprovizionarea globală cu petrol se va ridica în continuare la aproximativ 20 de milioane de barili pe zi.

”Deci orice persoană obiectivă… va spune că hidrocarburile au un rol de jucat, întrebarea devine atunci: ce faci în privinţa asta? Şi încerci să produci acele hidrocarburi în cel mai bun mod posibil”, a adăugat Looney.

Comentariile lui Looney vin după încheierea summitului climatic COP26 de la Glasgow la care aproape 200 de ţări au convenit ”să reducă treptat” utilizarea cărbunelui, în loc ”să elimine treptat”, China şi India insistând asupra schimbării termenului în ultimul moment, precum şi ”să elimine treptat” subvenţiile pentru combustibilii fosili şi să îmbunătăţească sprijinul financiar către ţările cu venituri mici.

Acordul a avut o reacţie mixtă în mass-media globală, iar activiştii pentru schimbările climatice au spus că nu merge suficient de departe.

Looney a afirmat că BP a făcut schimbări dramatice pentru a se concentra pe energiile regenerabile, spunând: ”Nu cred că cineva ar privi BP în mod obiectiv şi ar spune că nu ne îndreptăm spre tranziţie”.

”În urmă cu peste 12 luni, aveam mai puţin de 10 gigawaţi în surse regenerabile, astăzi avem peste 23 de gigawaţi. În urmă cu douăsprezece luni, nu aveam nimic în domeniul eolianului offshore, astăzi ne aflăm pe pieţele cele mai mari şi cu cea mai rapidă creştere din lume, din SUA şi Marea Britanie, cu 3,7 gigawaţi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: