Simtel, grup de inginerie și tehnologie listat pe Piața Principală a Bursei de Valori București și unul dintre liderii naționali în domeniul energiei regenerabile, raportează preliminar, la nivel consolidat, venituri operaționale de 360,2 milioane de lei în 2024, în creștere cu 20% față de 2023, și un profit net de 36,7 milioane de lei, în creștere cu 35% comparativ cu anul anterior și cu aproximativ 1,7 milioane de lei peste nivelul bugetat pentru 2024.
„Anul 2024 a fost unul plin de provocări, dar și de adaptare și consolidare, în care ne-am demonstrat reziliența și capacitatea de a lua decizii strategice eficiente. Unul dintre factorii pe care i-am gestionat a fost scăderea constantă a prețurilor echipamentelor fotovoltaice, un fenomen a cărui magnitudine nu a fost pe deplin anticipată la momentul finalizării bugetului pentru anul 2024. Prețurile panourilor au scăzut cu până la 50%, iar cel al invertoarelor pentru proiectele de field cu peste 35%, ceea ce a generat o presiune semnificativă pentru buget, mai ales din perspectiva veniturilor prognozate.”, a declarat Mihai Tudor, CEO și membru executiv al Consiliului de Administrație al Simtel Team.
La nivelul cifrei de afaceri înregistrată de entitățile din cadrul grupului, Simtel Team S.A. a generat o cifră de afaceri de 273,9 milioane de lei, GES Furnizare (GES) – 64,7 milioane de lei, Simtel Moldova – 8,2 milioane de lei, iar ANT Energy – 9,1 milioane de lei.
La nivelul celorlalte entități, care reprezintă în mare parte parcurile fotovoltaice aflate în curs de dezvoltare, precum și entitățile Agora Robotics și Custom Software Solutions (CSS), nu au fost înregistrate venituri semnificative.
GES, companie în care Simtel Team deține o participație de 62%, a avut în 2024 contracte securizate atât pentru achiziție de energie cât și pentru furnizare, încheind anul cu o cifră de afaceri semnificativă, un rezultat notabil pentru primul său an de activitate. În 2025, GES vizează dublarea volumului de energie furnizat comparativ cu 2024.
ANT Energy, compania în care Simtel deține o participație de 51%, a asigurat mentenanța, prognoza și trading-ul producției de energie pentru clienți. În 2024, compania a oferit soluții de acces la piața de energie și prognoză pentru producători de energie regenerabilă a căror capacitate a depășit 500 MW.
Agora Robotics, start-up în care Simtel deține 51% a lansat în 2024, în versiune comercială, primul robot autonom industrial dezvoltat și produs în România sub denumirea Sweep. Robotul este destinat curățării podelelor dure cu aplicabilitate în depozite, fabrici, hoteluri, spații comerciale, gări, aeroporturi, spitale etc. La finalul anului 2024, compania a semnat primul contract comercial pentru piața locală. Planul conducerii Agora Robotics este ca începând cu anul acesta, robotul Sweep să fie vândut și la nivel internațional.
La nivelul activității operaționale, una dintre cele mai mari realizări ale grupului Simtel în 2024 este reprezentată de tranziția către proiectele de dimensiuni mari, compania deținând cunoștințele și structura necesare pentru a proiecta și construi proiecte indiferent de capacitatea și complexitatea acestora. Această expertiză va permite companiei să continue expansiunea în România și să accelereze prezența în alte țări din Europa.
În 2024, Simtel a continuat să dezvolte divizia de parcuri fotovoltaice proprii, achiziționând două proiecte aflate în stadiul de gata de construcție, Salonta și Iacobeni, ambele proiecte fiind finalizate până la sfârșitul anului. În prezent, compania deține opt proiecte de parcuri fotovoltaice, care la momentul finalizării vor avea o putere instalată totală de peste 83 MWp și vor genera anual o producție de peste 111 GWh.
În paralel cu dezvoltarea de parcuri fotovoltaice proprii, în 2024, Simtel a început și dezvoltarea unui portofoliu de parcuri de stocare a energiei, esențiale în tranziția către un sistem energetic sustenabil și eficient, prin care urmărește consolidarea poziției în domeniul energiei regenerabile. La finalul anului 2024, Simtel deținea cinci astfel de parcuri cu o capacitate totală de stocare de aproximativ 200 MWh. Compania estimează că o parte dintre acestea vor fi implementate în a doua parte a anului 2025, iar restul pe parcursul anului 2026.
Referitor la internaționalizarea activității, la începutul acestui an, Simtel a inaugurat o filială în Essen, Germania. Deschiderea acestei filiale reprezintă un pas strategic semnificativ pentru Simtel, compania având acces direct la una dintre cele mai avansate și competitive piețe de energie regenerabilă din Europa.
Un prim proiect în această nouă etapă este colaborarea cu McLaren, compania recunoscută pentru automobile, dar și inovațiile sale în tehnologia invertoarelor fotovoltaice, deținând o fabrică în Italia. Simtel împreună cu McLaren vor gestiona mult mai rapid și mai eficient rezolvarea tuturor problemelor întâmpinate de clienții lor din Germania.
În 2025, Simtel spune că are în vedere continuarea diversificării portofoliului de produse și servicii, prin extinderea proiectelor de mari dimensiuni, implementarea unor proiecte din ce în ce mai complexe, ce presupun integrarea soluțiilor de stocare a energiei, asigurând astfel stabilitatea rețelelor și răspunzând exigențelor tot mai mari legate de sustenabilitate.
„În prezent, elaborăm Bugetul de Venituri și Cheltuieli pentru anul 2025 pe care urmează să-l publicăm spre finalul lunii martie. Procesul este mai complex decât în anii anteriori, fiind influențat de multiple variabile pe care trebuie să le luăm în considerare. Liberalizarea pieței rămâne un subiect crucial, dar și unul imprevizibil, dependent atât de evoluțiile economice, cât și de cele la nivel geopolitic. În România, provocările legate de volatilitatea prețurilor și de reglementările în schimbare pot afecta atât consumatorii finali, cât și investițiile în noi proiecte energetice. În acest context, ne concentrăm pe menținerea unui grad ridicat de flexibilitate și adaptabilitate în derularea proiectelor noastre. Tranziția energetică este inevitabilă și va continua, într-un ritm modelat de evoluțiile economice și politice. Deși incertitudinea reglementărilor și a pieței financiare poate întârzia anumite decizii de investiție, observăm o creștere a cererii pentru soluții integrate de eficiență energetică, stocare și digitalizare a rețelelor, ceea ce generează noi oportunități de dezvoltare pentru Simtel”, a adăugat Mihai Tudor.