Grupul energetic spaniol Iberdrola, care s-a retras recent din România, își va tripla valoarea activelor din energia eoliană offshore

turbina eoliana offshore sursa Wikimedia Commons - Ein Dahmer Foto: Wikimedia Commons – Ein Dahmer

Iberdrola va continua să parieze în următorii ani pe proiectele de energie eoliană offshore, aproape triplând valoarea activelor sale din sector la 17 miliarde de euro, le-a spus vineri acţionarilor Ignacio Sanchez Galan, preşedintele executiv al celei mai mari companii europene de utilităţi, transmite Reuters, citată de Agerpres.

În ultimii ani, grupul energetic spaniol s-a concentrat pe modernizarea şi extinderea reţelelor de electricitate, având o abordare mai selectivă a proiectelor de energie regenerabilă.

Energia eoliană offshore va primi mai mult de 50% din investiţiile de 15,5 miliarde de euro planificate în regenerabile până în 2026, conform noului plan prezentat în martie.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În prezent compania are în derulare un proiect în Germania şi două în Marea Britanie – inclusiv un parteneriat cu grupul danez Orsted. Valoarea investiţiilor în aceste proiecte, inclusiv parteneriatul cu Orsted, se ridică la aproximativ şase miliarde de euro.

Iberdrola construieşte acum proiecte în Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

“Odată finalizate proiectele, vor fi active de 17 miliarde de euro în acest sector, care are de asemenea veniturile garantate”, deoarece producţia este deja vândută prin contracte pe termen lung, a declarat Galan.

Acesta a adăugat: “Angajamentul nostru faţă de energie eoliană offshore va continua”.

Galan a anunţa că Iberdrola participă la licitaţiile pentru noi ferme eoliene offshore în Statele Unite şi Marea Britanie.

“Recent am câştigat un nou proiect în Japonia şi unul în Australia. Perspectivele pentru tehnologie sunt excelente”, a declarat oficialul spaniol.

Iberdrola face eforturi pentru a rămâne unul dintre liderii globali în domeniul energiei regenerabile, într-un moment în care companiile de utilităţi se confruntă cu tranziţia dificilă de la combustibilii fosili, accelerată de necesitatea reducerii dependenţei energetice de Rusia.

Investiţiile suplimentare în reţelele de electricitate sunt necesare pentru a întări sistemul, ţinând cont de rolul sporit al producerii intermitente de energie din regenerabile.

De asemenea, gigantul spaniol va investi în hidrogen verde şi în proiecte de energie solară.

La finele lunii aprilie, Iberdrola a anunțat că a ajuns la un acord cu Premier Energy Group pentru vânzarea activelor sale din domeniul energiei regenerabile din România pentru 88 de milioane de euro. Premier Energy Group, prin intermediul filialei sale din România, Premier Renewable Invest Co SRL, a achiziționat 100% din compania de energie eoliană Eolica Dobrogea One, deținută anterior de Iberdrola.

Capacitatea de 80 MW de energie eoliană vândută  înseamnă că Iberdrola nu va mai avea niciun activ în România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: