Grupul grec PPC, care în România a cumpărat fosta Enel, a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net ajustat după scăderea sumelor ce revin participațiilor minoritare de 0,077 miliarde de euro.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Compania transmite că EBITDA ajustat s-a situat la 0,45 miliarde de euro în T1 2025, sub influența factorilor sezonieri. Mai exact, condițiile hidrologice nefavorabile din Grecia și condițiile eoliene slabe din Grecia și România au dus la o reducere a producției din surse regenerabile de energie (RES) la nivelul întregului portofoliu al Grupului.
În plus, profitabilitatea a fost afectată negativ și de veniturile mai mici din activitatea de distribuție din Grecia, ca urmare a întârzierii implementării noilor tarife de utilizare a rețelei de distribuție, precum și a caracterului sezonier al profitabilității acestei activități. Se estimează că această tendință se va inversa în a doua jumătate a anului.
Pentru acest an, PPC estimează un EBITDA ajustat de 2 miliarde de euro, un profit net ajustat după plata intereselor minoritare de peste 0,4 miliarde de euro și o distribuție a dividendelor de 0,60 euro pe acțiune (+140% față de anul fiscal 2023).
Georgios Stassis, Președinte și CEO al Public Power Corporation S.A., a declarat: „În ciuda condițiilor hidrologice și eoliene nefavorabile care au afectat producția din surse regenerabile în primul trimestru, precum și a caracterului sezonier al activității de distribuție, performanța noastră rămâne rezilientă și în concordanță cu obiectivele stabilite. Am continuat implementarea planului nostru strategic, investind 0,5 miliarde de euro în primul trimestru, iar ritmul investițiilor este așteptat să se accelereze în trimestrele următoare. Un aspect important a fost adăugarea a 0,7 GW de capacitate instalată din surse regenerabile, iar mai multe proiecte de referință au progresat conform planului. Acest avans reafirmă angajamentul nostru de a extinde și consolida poziția PPC în tranziția energetică. Ne îndreptăm către obiectivul de a elimina complet utilizarea lignitului până în 2026, în acord cu țintele noastre de decarbonizare și cu viziunea pe termen lung a Grupului pentru o dezvoltare sustenabilă. Privind înainte, ne așteptăm la o performanță mai solidă în trimestrele următoare și, în acest sens, reconfirmăm estimările noastre pentru întreg anul 2025, cu un EBITDA ajustat de 2 miliarde de euro și un profit net ajustat de peste 0,4 miliarde de euro.”
Investițiile totale au atins în primele trei luni 0,48 miliarde de euro, cea mai mare parte a acestora – respectiv 89% – fiind alocate proiectelor din domeniul surselor regenerabile de energie (RES), producției flexibile și distribuției de energie electrică.
Capacitatea instalată în surse regenerabile de energie (RES) a ajuns la 6,2 GW la finalul T1 2025, incluzând proiecte cu o capacitate de aproximativ 0,7 GW pentru care construcția a fost finalizată în cursul trimestrului, marcând o creștere semnificativă față de nivelul de 4,7 GW înregistrat la finalul T1 2024. Tendința ascendentă este estimată să continue, deoarece proiecte cu o capacitate totală de 3,7 GW sunt deja în construcție, pregătite pentru construcție sau în etapa de licitație.
Totodată, în martie, PPC a început a doua fază a construcției centralei fotovoltaice de 490 MW din Megalopolis. Acest proiect marchează transformarea fostelor zone de exploatare a lignitului într-un hub de energie verde. Mai exact, prima fază de 125 MW este în prezent în construcție, cu finalizarea estimată în 2025. A început construcția pentru a doua fază, cu o capacitate suplimentară de 125 MW. A treia fază a proiectului, care presupune construcția unei centrale de 240 MW, este preconizată să înceapă în 2026.
În plus, a început construcția a două noi sisteme de stocare a energiei în baterii (BESS) în Macedonia de Vest. Prima este stația „Melitis 1”, cu o capacitate instalată totală de 48 MW și o capacitate de stocare de energie de 96 MWh, care va fi construită în apropierea centralelor fotovoltaice dezvoltate de PPC în Macedonia de Vest. A doua este „Ptolemaida 4”, cu o capacitate instalată totală de 50 MW și o capacitate de stocare de energie de 100 MWh, în zona fostelor mine din Ptolemaida. Proiectele de stocare au ca scop optimizarea gestionării producției din surse regenerabile (RES), maximizarea contribuției acestora, valorificarea potențialului de generare a energiei electrice din RES și contribuția la stabilitatea sistemului energetic. În acest context, pe baza planului de investiții pentru perioada 2025-2027, Grupul PPC vizează dezvoltarea unor proiecte de stocare BESS cu o capacitate totală de 600 MW, aflate în prezent în diferite stadii în Grecia și Europa de Sud-Est.
Producția pe bază de cărbune în T1 2025 a rămas practic la același nivel ca în T1 2024, situându-se la 1,1 TWh. Producția din surse regenerabile de energie (RES) a rămas, de asemenea, la același nivel comparativ cu T1 2024, în ciuda unei scăderi semnificative de 240 GWh (-27%) a producției din centralele hidroelectrice mari, din cauza volumului redus al debitelor. În plus, producția eoliană a fost afectată în mare măsură de condițiile slabe de vânt, ceea ce este evidențiat de reducerea vitezei medii a vântului în Grecia cu 6% (de la 7,70 m/s la 7,25 m/s) și în România cu 8% (de la 6,81 m/s la 6,29 m/s). Prin urmare, producția din RES a atins 1,5 TWh, ceea ce înseamnă 27% din totalul producției de energie electrică a PPC. În același timp, producția pe bază de gaz natural a crescut cu 69% comparativ cu T1 2024. Aceasta a fost determinată în principal de cererea mai mare de energie electrică înregistrată în Grecia, precum și de balanța export-import semnificativ îmbunătățită a țării (exporturi crescute în combinație cu importuri reduse).