Grupul Iulius a relocat producția fabricii Carbochim, după o investiție de 5 milioane de euro. Fosta platformă industrială va deveni proiect imobiliar

lucratori, muncitori, fabrica, carbochim

Dezvoltatorul ieșean Iulius, deținut de Iulian Dascălu, a relocat fabrica producătorului de abrazive profesionale Carbochim Cluj-Napoca, după o investiție de 5 milioane de euro în retehnologizare. Fosta platformă industrială Carbochim va fi transformată în proiect imobiliar, unde grupul Iulius plănuiește investiții de 500 de milioane de euro.

În prezent, secțiile de corpuri abrazive cu liant ceramic și corpuri abrazive cu liant organic și discuri de debitat funcționează în noua locație din Bulevardul Muncii nr.18, în timp ce secția de abrazivi pe suport este în Strada Orăștiei.

Fabrica are acum aproximativ 160 de angajați.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Relocarea s-a realizat etapizat, astfel încât activitatea de producție să nu fie întreruptă.

„Pe lângă eficientizarea costurilor, eliminând presiunea financiară a pierderilor auxiliare cu spațiile inactive, obiectivul a fost dezvoltarea competitivă a activității CARBOCHIM SA. Am optimizat întregul flux de producție, păstrând echipamentele pe care le dețineam deja și care încă mai sunt performante și aducând utilaje noi, automate sau semiautomate, care înseamnă consum mic de energie electrică și de gaz și o mai bună performanță a produselor din portofoliul nostru”, a declarat Viorel Popoviciu, Directorul General al Carbochim. Printre noile tehnologii se numără instalații de dozare automată a granulelor abrazive, presă de 300 tone pentru corpurile abrazive (care va înlocui patru prese vechi de 50 de ani) și etuve de policondensare (cuptoare electrice pentru uscarea și arderea corpurilor abrazive), complet automatizate și cu un consum mai redus de energie electrică cu până la 50% față de cele existente.

Anul trecut, compania a demarat un proces de modernizare și relocare de pe fosta platformă, acolo unde doar 30% din suprafață era utilizată pentru activitatea industrială, restul fiind spații dezafectate și reziduale.

„Secțiile cu care operăm în prezent sunt cele de produs finit. Mai exact, secția de abraziv pe suport, care produce bine-cunoscutul șmirghel, secția corpuri abrazive cu liant ceramic și secția corpuri abrazive cu liant organic și discurile de debitat. Celelalte secții au fost oprite încă din 1996, cum este cazul secției de carbură de siliciu și electrozi siderurgi, și din 1999, secția de electrocorindon. Ambele poluau foarte mult și aveau un consum foarte mare de energie, astfel că au devenit nerentabile. Plus că s-a dezvoltat orașul în jurul fabricii și viitorul ne arăta clar că nu puteai să faci un astfel de produs, cu un astfel de nivel de poluare, în inima orașului. Hotărârea a fost să închidem ce nu este rentabil, pentru a salva restul fabricii. Sunt puține fabrici în țară care au reușit să-și mențină activitatea și credem că din acest punct de vedere suntem un exemplu pozitiv, cu atât mai mult cu cât relocarea permite dezvoltarea unui proiect nou pentru oraș”, mai spune Viorel Popoviciu.

Pe lângă cele 5 milioane de euro alocate mutării și retehnologizării, alte 2 milioane de euro vor fi direcţionate în următorii ani spre eficientizarea liniilor de producție. Planurile de business ale producătorului de abrazive estimează o creștere cu 20% a afacerii, având în vedere diminuarea considerabilă a costurilor de producție.

Fabrica Carbochim a fost înființată în anul 1949. După 1990, fabrica a fost privatizată prin cumpărarea acțiunilor de către management împreună cu angajații, iar din ianuarie 2020 aceasta a fost preluată de Grupul Iulius, prin societatea Carbo Europe SRL (77,7% din acțiuni).

Grupul Iulius va începe curând proiectul de regenerare urbană din Cluj Napoca, pe fosta platformă Carbochim, în care va investi peste 500 de milioane de euro, scrie Ziua de Cluj. Proiectul prevede un nou mall, apartamente, birouri, spații verzi și un hub cultural. Foto, AICI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.