Grupul românesc ENEVO a semnat un acord de cooperare cu DNSC pentru creșterea siguranței cibernetice a sectorului energetic din România. Șeful DNSC: „Fără energie, s-a închis totul”
Grupul românesc ENEVO Group și Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au semnat un acord de cooperare care are ca obiectiv consolidarea securității cibernetice a infrastructurilor din domeniul energetic.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Acordul vizează în principal testarea tehnologiilor și platformelor de monitorizare și alertare cu privire la atacuri și incidente cibernetice, precum și cooperarea în vederea asigurării vizibilității incidentelor care afectează infrastructuri ale sectorului energetic pentru facilitarea răspunsului comun și coordonat la nivel național.
Acordul dintre DNSC și ENEVO Group are ca scop:
• partajarea de informații și threat intelligence pentru detecția proactivă a atacurilor;
• organizarea de evenimente, workshop-uri și sesiuni de formare în domeniul securității Operational Technology (OT);
• elaborarea și diseminarea către public de materiale analitice și informări bazate pe date statistice relevante;
• sprijin activ pentru elaborarea de politici publice la nivel național și european în domeniul securității industriale.
Asigurarea securității cibernetice în domeniile esențiale depinde fundamental de cooperarea strânsă și efortul conjugat al tuturor actorilor, atât din mediul public, cât și din cel privat, prin încurajarea inovării, dezvoltarea de platforme dedicate, partajarea de know-how și schimbul activ de informații privind amenințările cibernetice.
DNSC susține lansarea de platforme care facilitează schimbul de informații, analiza și alertarea cu privire la potențiale incidente de securitate cibernetică pentru sectoarele esențiale și importante.
„Sectorul energetic din România este unul dintre cele mai sofisticate și avansate din punct de vedere al sistemelor și infrastructurilor operaționale. Nu este o surpriză că numărul și intensitatea atacurilor cibernetice ce țintesc acest sector a crescut în complexitate și intensitate, în particular după declanșarea războiului din Ucraina. În acest context avem nevoie de soluții, avem nevoie de parteneri, de profesioniști care să se concentreze asupra îmbunătățirii, securității și rezilienței cibernetice a infrastructurilor critice din domeniul energetic”, a transmis Dan Cîmpean, Directorul DNSC.
Sursa foto: ENEVO Group
„Suntem bucuroși să anunțăm încheierea acestui parteneriat strategic cu DNSC, una din inițiativele care pot contribui la consolidarea rezilienței cibernetice a infrastructurilor energetice critice din România. Acest acord reflectă o viziune comună a sectorului public și privat, bazată pe proactivitate, colaborare, schimb eficient de know-how și competențe. Într-un sector aflat la început de drum, eforturile noastre comune urmăresc gestionarea transparentă și eficace a provocărilor de securitate cibernetică din domeniul industrial și energetic”, afirmă CEO-ul ENEVO Group, Cristian Pârvulescu.
Șeful DNSC: „Fără energie, s-a închis totul”
Numărul de dispozitive bazate pe tehnologii care se conectează la Internet este foarte mare, cu o medie de 125 pe secundă, la nivel global, iar din ce în ce mai multe dintre acestea sunt în sectorul energetic, a declarat, joi, în conferința se semnare a unui acord de cooperare strategică pentru reziliența în fața atacurilor cibernetice, Dan Cîmpean, directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).
„Pentru noi, ca Directorat, sectorul energetic, cu întregul lui ecosistem de furnizori de soluții, servicii, în particular, pe tot ce înseamnă tehnologie, pe tot ce înseamnă securitate cibernetică, este un ecosistem absolut fundamental. Știm toți că fără energie s-a închis totul, nu există activitate socială, nu există activitate economică. Deci, e fenomenal de vulnerabil ca stat, ca firmă, ca organizație, ca individ. Acum, de la noi, de la Directorat, observăm niște trenduri la nivel macro pe domeniul securitate cibernetică care sunt foarte, foarte îngrijorătoare, și îmi aleg cu mare atenție vorbele. De când cu războiul hibrid pe care îl avem la graniță, observăm o creștere constantă, nu exponențială, și susținută a numărului de atacuri, a complexității acestora. (…) Sunt mulți factori, odată evoluția tehnologică. Pe de altă parte, vorbim despre numărul mare de tehnologii, de dispozitive bazate pe tehnologii, operaționale care se conectează la internet. Eu spun, cred că avem o medie de 125 astfel de conectări pe secundă, la nivel global, iar din ce în ce mai multe dintre acestea sunt în sectorul energetic”, a spus Cîmpean, potrivit Agerpres.
În viziunea oficialului DNSC, multiplele tehnologii și numeroșii furnizori creează o suprafață de atac din ce în ce mai mare și, de aceea, au nevoie de cunoștințe foarte specializate din partea inginerilor, automaticienilor, energeticienilor și specialiștilor din IT.
„Avem, pe de o parte, o infrastructură tehnică din ce în ce mai sofisticată, din ce în ce mai complicată, iar pe de altă parte, atacuri statale și non-statale care cresc în mod susținut și în mod sistematic. Evident, când se dorește un impact negativ asupra unui stat, încep un atac sistematic în infrastructura energetică, de transport, de sănătate, financiar-bancară etc. Partea bună este că observăm și soluții (…) Nu sunt un specialist în sector ca atare, dar noi la Directorat vrem să identificăm, să validăm și să recunoaștem aceste soluții despre care credem că sunt utile și valoroase. În Uniunea Europeană ce se întâmplă pe domeniul cyber, știți la fel de bine ca și mine, converg foarte multe lucruri. Granițele deja nu prea mai au relevanță, pentru că totul e la un click distanță, soluțiile sunt la un click distanță, iar locația geografică deja nu mai contează”, a menționat Dan Cîmpean.