Grupul Țiriac anunță că a cumpărat 5% din acțiunile Hidroelectrica/ Un mare fond de pensii private ar deține 2% din acțiuni/ Pe Bursă au fost listate aproape 20% din acțiuni, adică pachetul deținut de Fondul Proprietatea

Ion Țiriac. Sursa foto: Inquam Photos/ Eduard Vînătoru

Grupul Țiriac anunță că a cumpărat, direct și indirect, 5% din acțiunile Hidroelectrica. Declarația a fost făcută la Aleph News de Ion Țiriac Junior, fiul omului de afaceri Ion Țiriac, unul dintre cei mai bogați români.

“Da, probabil suntem grupul care, deocamdată, deţine peste 5% din acţiuni dacă consolidăm direct şi indirect, însă este o investiţie pe termen lung pentru noi şi sper să fie doar un început. Este perla României. Greu, dacă nu imposibil, să găseşti ceva mai bun în Europa în acest moment! Însă investim mult în toate regiunile geografice de peste 30 de ani. Este adevărat însă că, în România, ne interesează pe termen lung să facem parte din această companie.”, a spus Ion Țiriac Junior.

El a fost întrebat și ce intenționează să facă mai departe cu pachetul de acțiuni:

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“- Aveţi de gând să vindeţi deţinerea sau să mai cumpăraţi până la 10%, cum se aude?

– Nu avem dorinţa să vindem nimic. Depre cumpărări de acţiuni… nu doresc să influenţez piaţa!”, a spus Țiriac Junior.

Informația depre deținerea grupului Țiriac nu a fost confirmată încă din alte surse de Economedia. Am adresat o solicitare în acest sens către Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, dar nu am primit încă un răspuns.

Pachetul de 5% pe care l-ar deține grupul Țiriac ar fi unul dintre cele mai mari, în condițiile în care au fost oferite la vânzare aproape 20 la sută din acțiuni, iar unele informații arată că un important fond de pensii, NN, ar avea o deținere de 2%.

Potrivit unor surse ZF, fondul american BlackRock, banca de investiți Goldman Sachs şi fondul de investiţii suveran al statului Singapore au subscris fiecare peste 100 milioane de euro în listarea Hidroelectrica.

Investitorii instituţionali străini deţin acum circa 5-6% din Hidroelectrica, menționează publicația citată. Restul a fost luat de investitorii instituţionali români. Este vorba de fondurile de pensii private pilon 2, dintre care se detaşează NN Pensii, care deține acum un pachet de circa 2% din Hidroelectrica.

Context. Hidroelectrica (H2O) a încheiat cu succes cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) realizată vreodată pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), într-o operaţiune care a atras în total 9,28 miliarde lei (1,87 miliarde euro).

Potrivit unui comunicat al BVB, oferta Hidroelectrica, derulată la BVB în perioada 23 iunie – 4 iulie 2023, a devenit, astfel, cea mai mare ofertă din Europa şi a treia cea mai mare din lume luând în calcul IPO-urile realizate până acum în acest an.

Hidroelectrica a debutat pe 12 iulie 2023 pe Piaţa Reglementată a BVB şi a intrat la tranzacţionare sub simbolul H2O. Preţul pe acţiune stabilit în cadrul IPO a fost de 104 lei (21 euro), ceea ce oferă companiei o capitalizare de 46,77 miliarde lei (9,45 miliarde euro).

Raportat la întreaga valoare de piaţă a companiilor listate la BVB, Hidroelectrica reprezintă aproximativ 22% din capitalizarea tuturor companiilor listate pe piaţa de capital din România, nivel care a atins 211,77 miliarde lei (42,7 miliarde euro) la finalul primului semestru din acest an.

Fondul Proprietatea (FP), fond de investiţii alternativ administrat de Franklin Templeton International Services, a vândut un pachet de 89,7 milioane de acţiuni reprezentând 19,94% din numărul total al acţiunilor emise de Hidroelectrica. FP a deţinut o participaţie minoritară în Hidroelectrica încă de la înfiinţarea Fondului, în 2005. Statul român reprezentat de Ministerul Energiei în calitate de acţionar majoritar şi-a păstrat participaţia de 80,06% din Hidroelectrica.

“Statul român nu va putea vinde din acţiunile Hidroelectrica în primele 12 luni ulterior listării, cu anumite excepţii prevăzute în prospect. Oferta publică iniţială a fost suprasubscrisă de mai multe ori, iar societatea şi vânzătorul au decis să realoce acţiuni din tranşa investitorilor instituţionali către tranşa investitorilor retail, aceasta fiind suplimentată de la 15% la 20%”, se menţionează în comunicat.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: