Grupul Trans-Oil din Republica Moldova, deținut de milionarul Vaja Jhashi, despre care presa scrie că este un apropiat al oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, cumpără un terminal în Portul Constanța / Compania anunță și un grant de la statul român

Terminalul Frial, Portul Constanța Sursa foto: TransOil

Grupul Trans-Oil din Republica Moldova, producător de ulei deținut de milionarul Vaja Jhashi, despre care presa a scris că este un apropiat al oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, cumpără un terminal în Portul Constanța. Compania mai anunță și un grant de la statul român prin care să dezvolte capacitatea terminalului.

„Grupul Trans-Oil anunță semnarea unui acord de cumpărare de acțiuni (engl: Share Purchase Agreement – SPA) pentru achiziția terminalului Frial, aflat în portul Constanța, România. Acordul a fost semnat vineri, 25 octombrie 2024, marcând o etapă cheie în strategia pe termen lung a grupului de a-și dezvolta prezența în cadrul hub-ului logistic al Mării Negre”, a transmis compania, într-un comunicat de presă.

Terminalul Frial dispune de o capacitate de transbordare de 1,5 milioane de tone de cereale și 500 de mii de tone de ulei vegetal.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Trans-Oil mai are în portofoliu terminale în Reni (Ucraina), Giurgiulești (Republica Moldova), Pancevo și Backa Palanka (Serbia).

Încheierea acestei tranzacții este așteptată să aibă loc până la finalul anului 2024, de îndată ce se va primi aprobarea din partea Consiliului Concurenței din România.

Grupul are, de asemenea, în vedere o extindere semnificativă a capacităților de stocare ale terminalului portuar, care va fi finanțată printr-un grant acordat companiei de către Guvernul României, prin Ministerul Transporturilor.

Achiziția va fi finanțată printr-o combinație a contribuției proprii de capital ale Grupului și un împrumut pe termen lung obținut din partea unei bănci europene.

Vaja Jhashi, CEO al Grupului Trans-Oil, a declarat: „Achiziția Terminalului Frial este un pas înainte în strategia noastră de a ne dezvolta în cadrul Portului Constanța și susține abilitatea noastră de a livra mărfuri de calitate superioară clienților noștri din întreaga lume. Suntem încrezători că această nouă achiziție ne va permite și în viitor să îndeplinim cererile în creștere ale clienților noștri și ne susține obiectivele de dezvoltare în anii următori.”

Tranzacția a fost asistată de Schoenherr și Asociații SCA.

Frial este un operator de terminal portuar maritim activ în Portul Constanța. Acesta oferă operațiuni portuare de transport și manipulare mărfuri generale și produse lichide, precum și soluții de depozitare atât în spații acoperite, cât și în zone neacoperite, cu o capacitate totală de depozitare de peste 70.000 de tone.

Grupul Trans-Oil este operator agroindustrial din Republica Moldova specializat în producția, prelucrarea și comercializarea de produse agricole. Grupul se ocupă cu prelucrarea semințelor oleaginoase, manipularea și depozitarea cerealelor, comerțul internațional cu mărfuri, ulei vegetal în vrac, ulei îmbuteliat și producția de făină. Acesta deține și operează cinci instalații de mărunțire a semințelor oleaginoase și 46 de unități de depozitare în Republica Moldova, România și Serbia.

Cine este Vaja Jhashi

Trans-Oil este deținut de milionarul moldoveanu Vaja Jhashi, cu triplă cetățenie (rusă, americană și moldovenească).

Rise Moldova scrie că el este suspectat a fi un om de afaceri apropiat oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Vaja Jhashi (în cartea sa de identitate moldovenească apare ca Vazha Dzhashi, cetățean al Federației Ruse) obișnuia să facă parte din consiliul de administrație al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM), fondată de Plahotniuc în 2010.

În perioada 2011-2012, Vaja Jhashi a făcut parte, de asemenea, din consiliul de administrație al Victoriabank, care era controlată tot de Plahotniuc. Potrivit omului de afaceri, îl cunoaște pe Plahotniuc din 1998, deși nicio relație de afaceri nu i-ar lega pe cei doi. Jhashi a recunoscut în schimb că a fost partener de afaceri cu bancherul rus German Gorbuntsov, fost acționar majoritar al Universalbank, care a cerut închiderea în temeiul legii falimentului în 2012.

În 2020, o investigație realizată de Mongabay scotea la iveală noi informații despre relația dintre milionar și fostul lider al democraților. Mai exact, jurnaliștii scriau că, după ce în iunie 2019 a fugit din țară, Plahotniuc ar fi stat într-un apartamentul din Miami, asociat cu numele lui Vaja Jhashi.

Vaja Jhashi a preluat de facto Trans Oil Group în 2003, reușind să se ridice la statutul de jucător important pe piața moldovenească a cerealelor și semințelor oleaginoase; până în anul 2020, număra peste 20 de companii cunoscute. Indirect, Jhashi controlează două mari fabrici de ulei din Moldova, numeroase elevatoare, terminale pentru cereale și ulei vegetal în portul Giurgiulești. De asemenea, el deține aproximativ 60.000 de hectare de terenuri agricole.

În 2022, conform statisticilor, „Trans-Oil” a ajuns să dețină o cotă de circa 90% din producția de ulei din R. Moldova și circa 95% din exporturi, conform Ziarul de Gardă.

Vaja Jhashi avea, din 2014, afaceri în România, când a cumpărat prin intermediul companiei Floare International cea mai mare fabrică de prelucrare a uleiului din România, Ultex Ţandărei, aflată în faliment. După o perioadă de activitate, fabrica și-a stopat activitatea, iar muncitorii au rămas cu restanțe salariale de câteva luni.

Într-o investigație PRO TV România privind piața agricolă, businessmanul Adrian Porumboiu, care a crescut un imperiu în agricultură, Grupul Racova, susținea că, în 2015, aflat în fața unui colaps financiar, a acceptat să transfere toate acțiunile ce constituie partea de producție vegetală și de uleiuri, omului de afaceri din R. Moldova, Vaja Jhashi, iar acesta urma să-i șteargă toate datoriile.

Activele deținute și controlate de Vaja Jhashi sunt estimate la peste 200 de milioane de dolari, ceea ce îl face unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Moldova.

Compania moldoveană Trans-Oil a luat, de asemenea, un împrumut, în 2019, de la Banca Internațională de Investiții, fosta bancă a statelor comuniste, controlată de Rusia și cu sediul inițial la Moscova, iar ulterior la Budapesta, pentru a cumpăra fabrica de ulei de la Țăndărei (Ultex Țăndărei), scria G4Media, aici. În urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina, România a decis să se retragă din din cele două bănci rusești în care este membră: Banca Internațională de Investiții (BII) și Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: