Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) Mugur Isărescu a dat, miercuri, indicii, că banca centrală ar mai putea crește dobânda de politică monetară în acest an, însă el nu a exclus nici o reducere, spre finalul anului, în funcție de anumiți factori.
„Noi vedem inflația în jos. Și nu am zis niciodată că nu mai facem nimic cu dobânda. Depinde. Depinde ce se va întâmpla. Nu am ieșit să spunem că „gata, dobânda maximă e de 7%”. Spunem că, pentru situația actuală, ne-am uitat și în stânga, și în dreapta, ce au făcut cehii, polonezii, unii s-au dus într-adevăr mai sus. Noi am rămas cu dobânda la 7%. Depinde de foarte mulți factori pe care nu îi controlăm”, a declarat Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă pentru prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei din februarie 2023.
Întrebat dacă BNR ar putea chiar să reducă dobânda cheie până la finalul anului, guvernatorul nu a exclus acest scenariu. „S-ar putea, dar nu înainte ca rata inflației să nu ajungă la nivelul ratei de politică monetară”, a precizat el.
El a afirmat că BNR s-a oprit deocamdată la o dobândă de politică monetară de 7%, deoarece, dacă s-am duce mai sus, „am avea alte necazuri, ni s-ar aprecia cursul și ar mai crește și cererea”.
„Așteptăm, văzând și făcând”, a spus el.
BNR estimează astfel, că inflația ar putea ajunge la 7% la finalul anului. Guvernatorul a spus că datele nu sunt nerealiste, dar „au un anumit grad de risc, pentru că nu știm cu exactitate ce se va întâmpla cu războiul, cu prețurile produselor alimentare. Este o prognoză extrem de temperată”.
Guvernatorul a precizat că se așteaptă ca în luna mai inflația să se ducă chiar spre 10%.
„Există motive pentru scăderea inflației. Sunt efecte de bază, de exemplu creșterea de prețuri în aprilie anul trecut a fost de 3 și ceva la sută. Ne așteptăm prin luna mai, dacă nu apare alt șoc – atunci a fost și șocul războiului și majorări de prețuri – inflația de la 15% să coboare spre 11-10%”, a precizat el.