Guvernul a adoptat OUG prin care va permite ajustarea prețurilor din contractele de achiziții militare, inclusiv pentru cele deja atribuite/ Impact bugetar negativ de 1,34 miliarde lei

armata rusa, rusia, razboi, invazie, conflict armat, tancuri, militar, manevre, exercitii, soldat Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

Guvernul a aprobat miercuri OUG prin care se permite ajustarea prețurilor din contractele de achiziții militare, inclusiv cele deja atribuite, în situații excepționale precum escaladarea prețurilor.

„Industria națională de apărare reprezintă un domeniu strategic în economia națională și în contextul conflictului din Ucraina se impun acțiuni concrete în vederea protejării intereselor naționale, inclusiv prin acțiuni de asigurare a unor capacități de producție și/sau servicii pentru apărare de interes strategic pentru securitatea națională în vederea satisfacerii necesarului FSNA de produse militare, sensibile și strategice, precum și a serviciilor de mentenanță necesare”, a declarat ministru Florin Spătaru într-un comunicat de presă.

Prin prezentul proiect de act normativ se reglementează ajustarea prețului contractelor de achiziție publică de produse/servicii cu specific militar, inclusiv a acordurilor cadru atribuite în domeniile apărării și securității.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Potrivit sursei citate, ajustarea se aplică exclusiv restului de furnizat/prestat existent la data intrării în vigoare a actului normativ și se realizează la fiecare solicitare de plată, pe întreaga durată a derulării contractelor și acordurilor cadru în domeniul apărării și securității, până la furnizarea/prestatarea  integrală și recepționarea produselor/serviciilor achiziționate, ca urmare a unei solicitări din partea contractantului.

Adoptarea prezentei ordonanțe de urgență a devenit prioritară în contextul apariției unor circumstanțe pe care autoritatea contractantă nu le putea prevedea în mod rezonabil la momentul încheierii contractului (creșterea accelerată a prețurilor la materii prime, electricitate, gaze, transport, precum și blocajele generate de restricțiile survenite în contextul situației de la granițele României).

Impactul bugetar estimat de Guvern este unul negativ, per total, de 1,34 miliarde lei.

Printre contractele militare atribuite deja, care are probleme legate de stabilirea prețurilor și a responsabilităților asociaților, este cel cu compania franceză Naval Group pentru patru corvete Gowind 2500.

Context. Grupul francez Naval Group a fost declarat câștigător în iulie 2019 al licitației demarate de statul român pentru construirea a patru corvete Gowind 2500.

În iulie 2020, Curtea de Apel București a respins definitiv solicitarea companiei olandeze Damen, aflată în competiție cu Naval Group, care a intentat proces Ministerului Apărării Naționale prin care cerea anularea procedurii de atribuire a contractului de 1,6 miliarde euro pentru achiziția celor patru corvete militare.

În cursa pentru licitație, francezii i-au devansat pe olandezii de la Damen, care urmau să lucreze pe șantierul lor de la Galați, și pe italienii de la Fincantieri, care urmau să colaboreze cu șantierul naval Tulcea.

După ce a semnat în aprilie 2018 un parteneriat cu Șantierul Naval din Constanța, pentru a putea construi corvetele acolo, Naval Group s-a înscris în cursa pentru contractul în care Ministerul Apărării Naționale a pus la bătaie 1,6 miliarde de euro, cu modelul de corvetă Gowind 2500.

Contractul pentru cele patru corvete noi includea în forma inițială și modernizarea celor două fregate aflate deja în dotarea forțelor navale. Printre statele cărora Naval Group a mai vândut modelul de corvetă Gowind 2500 se numără Emiratele Arabe Unite, Egipt și Malaysia.

Licitația corvetelor a fost blocată încă din ianuarie 2019, după ce secretarul de stat pentru Armamente, proaspăt demis de premierul Viorica Dăncilă în luna iunie, a sesizat Parchetul Militar cu privire la suspiciuni că procedura s-ar fi realizat în mod ilegal.

Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș anunțase inițial în 2016 că atribuie contractul direct olandezilor de la Damen pentru suma de 1,6 miliarde euro, urmând ca Damen să construiască navele la șantierul din Galați. După ce PSD a venit la putere, procedura a fost sistată, considerând că procedura nu a fost respectată, fiind nevoie de aprobarea Parlamentului pentru o achiziție cu o valoare atât de mare.

  • Potrivit Reuters, acordul pentru construirea celor patru corvete și renovarea a două fregate românești ar avea o valoare estimată de 1,2 miliarde de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: