Guvernul a majorat la 6,3 miliarde lei bugetul schemei de ajutor de stat pentru investiții mari. Sectorul construcțiilor, inclus în rândul beneficiarilor

Bani, investitie, economii Foto: Pexels.com

Guvernul a majorat, joi, în ședința de Guvern, bugetul maxim al schemei de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, de la 4 miliarde la peste 6 miliarde, a anunțat ministrul Finanțelor Alexandru Nazare. El a precizat că sectorul construcțiilor a fost introdus în rândul beneficiarilor eligibili.

„În ședința de Guvern de astăzi, am majorat bugetul maxim al schemei de ajutor de stat  institutită prin HG 807/2014 la 6,38 mld. lei, concomitent cu prelungirea valabilității acesteia până la finalul anului 2023. Totodată, am introdus și sectorul construcțiilor în rândul beneficiarilor eligibili ai schemei de ajutor de stat. Susținerea mediului de afaceri reprezintă o prioritate a mandatului meu, iar prin modificările aprobate astăzi am urmărit să facilităm accesul la finanțate pentru un număr cât mai mare de beneficiari, având ca obiectiv stimularea investițiilor private, dezvoltarea regională și crearea de noi locuri de muncă”, a anunțat ministrul Alexandru Nazare, joi, în contextul în care premierul Florin Cîțu l-a anunțat, înaintea ședinței de Guvern, că nu va mai fi ministru de finanțe.

Ajutorul de stat din această schemă se acordă întreprinderilor care realizează o investiție inițială cu o valoare totală, fără TVA, de minimum 4,5 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1 milion euro. În prezent, bugetul maxim al schemei de ajutor de stat este de 4,07 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 925 milioane euro, cu posibilitatea suplimentării, bugetul mediu anual fiind de 638 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 145 milioane euro. Perioada de derulare a schemei este 2014-2023 pentru emiterea de acorduri pentru finanţare, respectiv 2015-2028 pentru plata ajutorului de stat. Ajutorul de stat se acordă sub formă de sume nerambursabile, în raport de cheltuielile eligibile şi în limita intensității maxim admisibile conform hărţii regionale autorizate de Comisia Europeană. Sunt considerate cheltuieli eligibile cheltuielile cu active corporale şi necorporale, precum şi cheltuielile privind închirierea construcţiilor, aferente investiţiei iniţiale. Ajutorul de stat se plăteşte după efectuarea totală sau parţială a cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finanţare.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *