Guvernul acordă ajutor de stat pentru certificate de emisii la Complexul Energetic Oltenia. Greenpeace: „Factorii de decizie naționali susțin o formă eronată a planului de restructurare”

Complexul Energetic Oltenia Sursa foto: Facebook/CE Oltenia

Complexului Energetic Oltenia are nevoie de ajutor de stat pentru a-și putea achiziţiona la timp certificatele de emisii aferente anului trecut. Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă în acest sens,  a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres.

“Am dat în lucru, este la Ministerul Finanţelor şi va ajunge la Ministerul Justiţiei ordonanţa de urgenţă pentru deblocarea unui ajutor pentru cumpărarea certificatelor de CO2. Nu poate exista reformă şi restructurarea CE Oltenia fără aceste certificate de CO2 şi suntem încrezători că şi planul de restructurare va fi aprobat de Comisia Europeană”, a spus ministrul, la conferinţa online “Energy road – Energie la tine acasă”. Potrivit acestuia, din discuţiile pe care le-a avut la Bruxelles, a rezultat că oficialii europeni au primit mai bine a doua variantă a planului.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

CE Oltenia are termen până la sfârşitul lunii aprilie pentru a achiziţiona certificatele fără penalităţi.
Comisia Europeană a început, pe 5 februarie, o investigaţie aprofundată cu privire la planul de restructurare a CE Oltenia.

 

Greenpeace: “factorii de decizie naționali susțin o formă eronată a planului de restructurare”

Pe de altă parte, organizația Greenpeace România susține că factorii de decizie naționali susțin o formă eronată a planului de restructurare și decarbonare CEO, care pune în pericol compania, angajații și viitorul comunității din Gorj, care nu poate accesa fonduri europene pentru tranziția de la cărbune la energie verde. “Compania riscă penalități uriașe dacă nu își cumpără certificatele de emisii. Nota de plată finală poate ajunge la aproape 1 miliard de euro. Soluția vehiculată e fragilă și de moment: un nou împrumut din partea statului român, adică din buzunarele noastre, ale cetățenilor”, se arată într-un mesaj al organizației. Reprezentanții Greenpeace susțin că în ultima săptămână peste 2000 de oameni s-au alăturat demersului organizației și au transmis mesaje către Ministrul Energiei, Virgil Popescu. “Cerem ministrului să reducă poluarea, să vină cu un plan realist de eliminare a cărbunelui din mixul energetic, să îl înlocuiască cu noi capacități pe energie regenerabilă și să vină cu soluții concrete pentru tranziția sănătoasă a județelor Gorj și Hunedoara”, se arată în mesajul Greenpeace.

În lipsa unui verdict din partea Comisiei Europene, situația Complexului Energetic Oltenia este critică. România riscă penalități uriașe pentru că nu a prezentat un plan de restructurare și decarbonare bun, atrag atenția reprezentanții ONG-ului. O analiză a Greenpeace România a descoperit că planul, în valoare totală de peste 1,3 miliarde de euro, duce la creșterea emisiilor totale de CO2 ale companiei cu 28% în 2030 față de 2020 și contravine principiilor de acordare a fondurilor europene.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: