Guvernul anunță o schemă de 450 milioane de euro pentru industria prelucrătoare din România. Controversele din trecut:

Fabrica textile, Ann Reeves Francesca Sursa foto: Inquam Photos/George Calin

Guvernul va adopta în ședința de joi o schemă de ajutor de stat cu buget de 450 de milioane de euro în următorii trei ani, prin care să susțină industria prelucrătoare.

„Adoptăm un nou proiect major de investiții, ținta fiind acum dezvoltarea industriei prelucrătoare din România. Este vorba de o schemă de ajutor de stat cu un buget total de aproape 450 de milioane de euro pe 3 ani, din fonduri europene și de la buget. Companiile pot accesa granturi pentru investiții de la zero sau pentru crearea unei noi activități economice”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, în deschiderea ședinței de Guvern.

Controverse

În 2023, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), organizație ce reprezintă firme cu capital românesc care desfășoară activități de producție, atrăgea atenția că Ministerul Economiei a gestionat în mod defectuos acordarea de ajutoare de stat prin schema de finanțare a industriei prelucrătoare prin acordarea lor către „firme de apartament” și spunea că acest lucru „duce la pierderea încrederii în capacitatea ministerelor de a gestiona fonduri din bani publici”. Asociația a dat și un exemplu: faptul că una din firmele care va primi ajutor de stat are o cifră de afaceri de 5.100 lei, cu un profit de 541 lei și urmează să facă primească ajutor de stat pentru a realiza o „investiție viabilă” în producție cu o valoare cuprinsă între 26-45 milioane de euro.

Sursa foto: Inquam Photos/George Calin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *