Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o hotărâre prin care se stabileşte că limita pentru care se poate acorda prefinanţare în tranşe în cadrul proiectelor europene derulate prin programe din Politica de Coeziune creşte de la maximum 10 la maximum 30 de procente. România are la dispoziţie, în cadrul acestui tip de proiecte, 44 de miliarde de euro, dintre care 14 miliarde reprezintă cofinanţare. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că România va încasa, cel mai probabil luna viitoare, 1,8 miliarde de euro în cadrul acestor programe, în baza aplicaţiilor trimise recent către forurile europene, transmite News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

”Au fost făcute modificări tehnice ale normelor de gestionare a fondurilor europene pentru o mai bună absorbţie, mai exact, prin Hotărâre, Guvernul a stabilit că limita pentru care se poate acorda prefinanţarea în tranşe va creşte de la maximum 10% la cel mult 30% din valoarea eligibilă a contractului de finanţare pentru proiecte finanţate în perioada de programare 2021-2027 din fondurile alocate ţării noastre. Din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul de Coeziune, Fondul Social European+, Fondul pentru o Tranziţie Justă”, a anunţat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a explicat că România are alocată suma de 30 de miliarde de euro în cadrul Politicii de Coeziune pentru perioada 2021-2027, iar la această sumă România trebuie să adauge cofinanţare în cuantum total de 14 miliarde de euro.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

”Bugetul total de gestionat este de 44 de miliarde de euro. Aceşti bani trebuie să îi cheltuim până pe 31 decembrie 2029, sunt complementari cu Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi de acea rămâne o prioritate, alături de PNRR, absorbţia acestei sume consistente pentru dezvoltarea şi modernizarea României”, a afirmat Marcel Boloş.

El a anunţat că România a trimis, luna aceasta, pentru proiecte din cadrul Politicii de Coeziune, aplicaţii de plată în valoare de 1,8 miliarde de euro, iar autorităţile se aşteaptă ca banii să fie încasaţi cel mai probabil în cursul lunii iunie.

Boloş a susţinut că absorbţia banilor europeni ”a rămas o prioritate pentru guvernul interimar şi pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea României pe termen lung”.