Infrastructura critică, anume drumuri și poduri, necesară dislocării de trupe NATO în România, cu ocazia mega-exercițiului de apărare NATO „Dacian Spring 25” din luna mai (când avem și alegeri pentru președinte), se va construi și, funcție de caz, repara, în regim de urgență, Ministerul Dezvoltării asumându – și acest proiect, potrivit unei ordonanțe de urgență publicată pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.
Soluția găsită pentru finanțarea și executarea de urgență a lucrărilor este de a le include în Programul Național de Dezvoltare locală etapa a II-a. Aici se găsesc și banii necesari, dar și mecanismele legislative pentru eliberarea cu celeritate a tuturor avizelor și autorizațiilor necesare. Autoritățile locale, care ar fi trebuit să facă aceste lucrări, au precizat că nu dispun de bani.
În expunerea de motive, se arată că OUG-ul a venit la presiunile Ministerului Apărării, care a constatat, cum au constatat și partenerii străini, că infrastructura nu a fost pregătită conform așteptărilor. „În anul 2025, în luna mai, vor avea loc pe teritoriul României exerciții de certificare a stării operaționale a structurilor militare aliate dislocate pe teritoriul național, exerciții care se vor desfășura în proximitatea poligonului Cincu. Aceste exerciții presupun deplasarea unui număr considerabil de militari și tehnică între diferite obiective militare și poligonul Cincu, utilizând rutele menționate anterior. Asigurarea unei stări corespunzătoare pentru infrastructura care va fi folosită de structurile militare în cadrul exercițiilor din anul 2025 este cu atât mai importantă cu cât conducerea militară va fi asigurată de partenerul francez, iar îndeplinirea defectuoasă a obiectivelor stabilite având drept cauză starea infrastructurii rutiere ar afecta dorința de a atrage forțe aliate pe teritoriul național”, se arată în documentul citat.
În perioada 05.05.2025-25.05.2025 se vor desfășura pe teritoriul național exerciții militare la care vor participa și țările aliate (NATO), comanda fiind a Franței. Potrivit unei informări a MApN, Exercițiul DACIAN SPRING 25 (DASP 25) planificat și condus de către MND-SE (Divizia Multinațională Sud-Est), în perioada 05 – 26 mai, reprezintă o premieră prin dislocarea pe teritoriul României de către Franța, națiunea-cadru a Grupului de Luptă NATO de la Cincu, a unei structuri multinaționale de nivel brigadă, aproximativ 4.000 de militari francezi cu mijloace de luptă.
În total, în cadrul exercițiilor NATO din primăvară, aprilie-mai, SEA SHIELD 25, VALIANT STRIKE 25, SABER GUARDIAN 25, vor fi dislocați în România peste 15.000 de soldați din trupele NATO, cu tot cu echipamentele militare și tehnica motorizată aferentă.
Analiza locațiilor de dislocare pentru trupe și a infrastructurii ce va fi utilizată pe timpul exercițiilor, executată la nivelul Ministerul Apărării Naționale, a condus la concluzia că o parte din drumurile de acces în/din aceste locații necesită lucrări de reabilitare/consolidare astfel încât să permită deplasarea tehnicii grele. Drumurile care necesită astfel de lucrări sunt:
– drumul de pământ ce face legătura între drumul județean DJ 104J și accesul la locația 997 Făgăraș;
– drumul de exploatare/vecinătate de interes local care face legătura între DJ 104A și locația 2581 Bucium (pe care se află trei podețe), drum aflat în proprietatea Comunei Șinca (județul Brașov). Pe traseul acestuia sunt trei podețe dintre care două necesită să fie reabilitate;
– drumul de exploatare identificat cu De 73, De 38, respectiv De 79, drum care face legătura între DJ 7C și locația 3063 Cârțișoara (drumul se află în proprietatea Comunei Cârțișoara, județul Sibiu și este identificat în tarlaua 108, parcela DE 3327/39);
– în Municipiul Brașov, extinderea străzii 13 Decembrie (drum de categoria III), pe tronsonul de la intersecția cu strada Orizontului până la intersecția cu strada Vasile Goldiș.
“Conform informațiilor furnizate de Ministerul Apărării Naționale prin adresele menționate, structurile care au în administrare cazărmile au intervenit la autoritățile administrației publice locale pentru a dispune măsurile ce se impun pentru reabilitarea/consolidarea drumurilor de interes local care fac legătura între drumurile județene și accesul la locațiile mai sus menționate. Autoritățile administrației publice locale au comunicat că nu dispun de surse de finanțare pentru realizarea lucrărilor solicitate.
Menționăm faptul că lucrările de reabilitare/consolidare prezentate se încadrează în prevederile legale privind desfăşurarea de operaţiuni de către forţele armate străine pe teritoriul României, precum și în prevederile sprijinului națiunii gazdă (HNS) menționat în Memorandumul între Guvernul României şi Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate din Europa”, se mai arată în document.
Pe termen mediu drumurile vor fi utilizate pentru îndeplinirea misiunilor NATO, conform obligațiilor asumate de România prin memorandumuri și a Legii nr. 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, iar pe termen lung drumurile vor asigura fluxul de afluire/defluire a structurilor în contextul planurilor militare de contingență.