Guvernul austriac negociază viitorul energetic al OMV, principalul acționar al Petrom, la Abu Dhabi

OMV sigla sursa site oficial sursa foto: Site oficial

Guvernul austriac se pregătește pentru discuții cu Abu Dhabi cu privire la OMV AG, cea mai mare companie de combustibili fosili din Europa Centrală și principalul acționar al Petrom, pentru a contura un viitor fără gazele naturale rusești, scrie Bloomberg.

Ministrul de finanțe, Magnus Brunner, se va deplasa la Abu Dhabi în noiembrie, în cadrul discuțiilor cu cel de-al doilea acționar ca mărime al companiei, Mubadala Petroleum and Petrochemicals Holding Company L.L.C, din Abu Dhabi (MPPH).

Negocierile din următoarele săptămâni sunt menite să clarifice modul în care revizuirea de către Austria a aprovizionării cu gaze naturale va afecta schimbarea de strategie a OMV, care are în vedere trecerea de la explorare la producția chimică.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Trebuie să ne gândim la măsuri organizatorice, la modul în care garantăm securitatea aprovizionării în Austria”, a spus Brunner. În timp ce cererea de gaze naturale a Austriei este acoperită în această iarnă, mai trebuie construite lanțuri de aprovizionare sigure pentru viitor, a spus el.

Austria deține 31,5% din OMV, iar Abu Dhabi deține 24,9%. Timp de mai bine de jumătate de secol, OMV a fost principala conductă pentru fluxurile de gaze rusești, iar compania are încă un contract de furnizare pe termen lung până în 2040. Războiul Rusiei din Ucraina a forțat Austria să reconsidere securitatea aprovizionării.

În prezent, OMV primește din Rusia doar 30% din volumele contractate, iar fluxurile prin conductele Gazprom PJSC reprezintă în prezent aproximativ jumătate din cererea austriacă, față de 80% înainte de izbucnirea conflictului. Compania de stat OeBAG conduce revizuirea și intenționează să raporteze concluziile sale la începutul lunii decembrie.

OMV a fost presată să își vândă activele de explorare și producție de petrol în schimbul aprovizionării cu gaze. O astfel de ofertă a venit din partea unui consorțiu de companii norvegiene, potrivit lui Brunner.

„Trebuie să analizăm toate aceste idei într-un mod serios”, a spus Brunner.

OMV și-a asigurat aproximativ 40 de terrawați-oră de gaze naturale din afara Rusiei și capacitate de gazoducte europene până la sfârșitul lunii septembrie 2023. Compania a declarat în repetate rânduri că, deși viitorul său este în domeniul chimic, cesionarea tuturor activelor sale de explorare și producție nu face parte în prezent din plan.

Guvernul austriac a alocat 5 miliarde de euro (4,9 miliarde de dolari) în bugetul de anul viitor pentru a ajuta companiile să își îmbunătățească eficiența energetică și subvenționează eforturile de trecere la combustibili alternativi. Rezervele de gaz sunt pline în proporție de 87%, aproape echivalentul consumului intern pe un an, deși o parte din aceste rezerve sunt destinate țărilor vecine.

Eliminarea completă a dependenței Austriei de combustibilul rusesc rămâne o provocare, a declarat ministrul de finanțe.

„Dacă este posibil, bineînțeles, o dependență cât mai mică”, a spus Brunner. „Nu știu dacă este posibil atât de repede”, a precizat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: