Guvernul avizează negativ proiectul de lege care ar impune angajatorilor să distribuie către salariați cel puțin 7,5% din profit

Muncitor-constructii-sursa-Pexels-Yury-Kim-e1605262439866

Guvernul a avizat negativ proiectul de lege inițiat de deputatul independent Adrian Dohotaru și un grup de deputați PSD prin care s-ar impune obligația angajatorilor de a distribui către salariați între 7,5% și 25% din profitul net realizat.

„Guvernul nu susține adoptarea acestei inițiative legislative” deoarece „există riscul ca propunerea să descurajeze activitatea antreprenorială, având în vedere că angajatorul și angajatul ar împărți profitul atunci când acesta există, însă, în situația în care exercițiul financiar s-ar termina în pierdere, doar antreprenorul ar suporta aceste costuri”, potrivit punctului de vedere emis de Guvern.

Potrivit sursei citate, propunerea de lege, inițiată de deputatul independent Adrian Dohotaru și un grup de deputați PSD, ar putea contraveni și Constituției, afectând dreptul de proprietate al ascoiaților asupra dividendelor.

Proiectul de lege propune obligația angajatorilor de a distribui salariaților, cu titlu de participare la profit, o cotă de 7,5% din profitul net realizat pentru exercițiul financiar, cu posibilitatea de a stabili această cotă prin contracte colective de muncă în limitele a 7,5%-25% din profitul net. Propunerea vizează atât companiile de stat cât și pe cele private iar de participarea la profit ar fi urmat să beneficieze angajații cu o vechime de minimum 12 luni,

Inițiatorii proiectului argumentau că în România „inegalitatea dintre capital și muncă rămâne a fi în continuare una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană”.

Astfel, potivit notei de fundamentare a proiectului, care citează datele Eurostat din 2018, „ponderea remunerației în PIB a salariaților la nivelul UE-28 era de 48% iar în România de 38%.

Consiliul Economic și Social și Consiliul Legislativ au avizat și ele negativ proiectul de lege.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *