Guvernul ceh vrea să renunțe la utilizarea cărbunelui în producția de energie până în 2033

carbune, mina Sursa foto: Pixabay

Noul Guvern ceh şi-a prezentat vineri programul politic care prevede că utilizarea cărbunelui în producţia de energie va înceta până în 2033, urmând ca în paralel să fie crescută ponderea energiei nucleare şi a surselor regenerabile, transmite AP, citat de Agerpres.

În prezent, termocentralele pe bază de cărbune sunt responsabile pentru aproape 50% din producţia totală de electricitate a Cehiei.

„Vom crea condiţiile necesare pentru ca transformarea energetică şi dezvoltarea regiunilor carbonifere să facă posibile eliminarea cărbunelui până în anul 2033″, a anunţat Guvernul condus de premierul conservator Petr Fiala.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Precedentul Executiv ceh, condus de miliardarul Andrej Babis, nu a aprobat o dată ţintă pentru renunţarea la cărbune, dar un grup consultativ a recomandat anul 2038 într-un plan care a fost criticat de ONG-urile de mediu pentru că nu era suficient de ambiţios. Activiştii de mediu au apreciat vineri că 2033 este o dată nejustificat de târzie.

„Guvernul ceh ştie foarte bine că oamenii de ştiinţă ne-au spus că statele europene trebuie să renunţe la cărbune până în 2030. Trebuie să accelereze planul”, a declarat Mahi Sideridou, director la organizaţia Europe Beyond Coal.

În paralel cu renunţarea la cărbune, Cehia vrea să devină mai dependentă de energia nucleară, în timp ce Germania vrea să închidă toate centralele nucleare până la finele acestui an.

Germania şi alte state membre UE, precum Austria, şi-au exprimat opoziţia faţă de o propunere a Comisiei Europene care prevede că, în anumite condiţii, centralele nucleare şi cele pe gaze pot fi considerate investiţii „verzi”.

Ministerul ceh al Industriei şi Comerţului a anunţat vineri că este o „prioritate” pentru el să susţină energia nucleară şi energia din surse regenerabile.

În prezent, Cehia se bazează pe şase reactoare nucleare care produc o treime din necesarul său de electricitate. Autorităţile de la Praga finalizează un plan pentru construcţia unui nou reactor şi lucrează la planurile pentru alte unităţi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: