Guvernul cheltuie 135 de milioane lei ca să eficientizeze energetic Palatul Victoria. Executivul se mută la Parlament

Palatul Victoria Sursa foto: Dreamstime

Secretariatul General al Guvernului a scos la licitație un contract de 135 de milioane lei pentru lucrări de proiectare, asistență tehnică și execuție lucrări la clădirea Palatul Victoria, unde Guvernul României își exersează atribuțiile executive. Finanțarea este asigurată din PNRR iar lucrările durează 27 de luni, cu încă 60 de luni garanție acordată lucrărilor.

Pe durata executării lucrărilor, Guvernul se va muta în clădirea Palatului Parlamentului.

Palatul Victoria este situat în Piața Victoriei nr. 1, pe latura de est a acesteia, în apropierea Muzeului de Istorie „Grigore Antipa” și a Muzeului Național de Geologie. Proiectat inițial pentru sediul Ministerului Afacerilor Externe al României, a fost construit după planurile arhitectului Duiliu Marcu (1885-1966), care a realizat, începând cu mijlocul anilor `30, mai multe edificii publice importante precum: Școala Superioară de Război, Palatul Direcției Generale a Căilor Ferate.

Construcția Palatului Victoria a început în anul 1937, pe locul fostului palat al Prințului Grigore Sturdza (ridicat în anul 1901) și s-a încheiat în anul 1944. Însă, în urma bombardamentelor aviației germane din cel de-al Doilea Război Mondial (august 1944), edificiul a fost grav avariat. Lucrările au fost reluate și finalizate în anul 1952, când a devenit sediul Consiliului de Miniștri, iar la începutul anilor `70, a fost într-o aripă a acestuia și Ministerul de Externe.

Mai târziu, în anul 1990, clădirea a devenit sediul primului guvern al României post – comuniste. Palatul Victoria a fost inclus în lista monumentelor istorice în anul 2004.

„Obiectivul principal al investiției realizate este de a reduce consumul de energie, de a crește eficiența energetică, conducând la o îmbunătățire substanțială a performanței energetice a clădirilor în cauză, respectiv creșterea eficienței energetice a sistemelor tehnice.

– reducerea consumului anual specific de energie finală pentru încălzire de cel puțin 50% față de consumul anual specific de energie pentru încălzire înainte de renovarea fiecărei clădiri (cu excepția clădirilor cu valoare arhitecturală deosebită stabilite prin documentațiile de urbanism, clădirilor din zone construite protejate aprobate conform legii).

– reducerea consumului de energie primară și a emisiilor de CO2, situată în intervalul 30% -60% pentru proiectele de renovare energetică moderată, respectiv peste 60% pentru proiectele de renovare energetică aprofundată, în comparație cu starea de pre-renovare.”, se arată în descrierea contractului.

Conceptul de intervenție va presupune următoarele măsuri de îmbunătățire a performanțelor energetice conform studiilor de specialitate, fără a afecta caracterul de monument istoric de importantă națională al imobilului:

–              Îmbunătățirea izolației termice la nivelul anvelopantei clădirii: terase, tâmplărie, fațade, pereți exteriori subsol

–              Modernizarea instalațiilor prin înlocuirea celor vechi și nefuncționale, cu scopul de a creste gradul de confort în spatiile de locuit și eficiența energetică

–              Reparați capitale ale finisajelor la interiorul clădirii

–              Consolidarea elementelor constructive afectate de carbonatare (stâlpi subsol și consolidare planșeului terasei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.