Guvernul discută, miercuri, în ședință, un memorandum cu privire la listarea pe piața principală a Bursei a acțiunilor la Societatea Națională a Sării (Salrom) deținute de către Fondul Proprietatea.
Salrom este deținută majoritar de Statul Român prin Ministerul Economiei – 51%, în timp ce Fondul Proprietatea deține 49%.
În luna iunie 2021, Fondul Proprietatea a solicitat acordul Ministerului Economiei pentru aprobarea admiterii la tranzacționare a acțiunilor societății pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială de vânzare.
Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor SALROM nr. 8 din data de 5 iulie 2021 a aprobat, de principiu, admiterea la tranzacționare a acțiunilor societății prin modalitatea unei oferte publice de vânzare derulate de Fondul Proprietatea.
Guvernul susține că finalizarea cu succes a ofertei publice inițiale de vânzare prezintă numeroase avantaje pe termen mediu și lung atât pentru societate, cât și pentru economie și piața de capital locală, care va beneficia de facilitarea accesului investitorilor la o societate cu avantaje competitive durabile și cu perspective de dezvoltare a activității.
Avantajele listării Salrom la Bursa de Valori București sunt, potrivit Guvernului:
– pe lângă aplicarea prevederilor O.U.G. nr. 109/2011, SALROM va beneficia de un nivel de încredere mai ridicat în legatură cu activitățile desfășurate, și în consecință un risc comercial sau de credit mai redus, raportat la statutul actual de companie necotată, urmare a implementării standardelor de transparență și raportare continuă și periodică, precum și a normelor de guvernanță corporativă specifice Bursei de Valori București;
– flexibilitate sporită în privința opțiunilor viitoare de dezvoltare a activității, prin finanțarea planului de dezvoltare utilizând mecanismele pieței de capital, respectiv prin emisiuni de acțiuni sau obligațiuni;
– creșterea substanțială a vizibilității societății în mediul de afaceri și pe piețele financiare prin promovarea unei comunicări sistematice cu investitorii instituționali și de retail, precum și cu analiștii specializați în analiza piețelor de capital;
– creșterea calității guvernanței corporative, precum și îmbunătățirea reputației și a notorietății se va consolida odată cu dezvoltarea pieței de capital locale, fiind favorizată astfel, capitalizarea de către societate a unor oportunități de afaceri în România și în regiune;
– obținerea unei evaluări de piață a societății în urma listării la bursă este de natură să faciliteze posibilitatea implicării Salrom în eventuale parteneriate cu investitori strategici sau financiari, de natură a genera valoare adăugată economică mai mare pentru societate și a permite acesteia să beneficieze de oportunitățile oferite de mediul economic din România;
– statutul de societate publică va permite societății finanțarea planului de dezvoltare prin mecanismele pieței de capital, obligațiuni tranzacționate pe BVB.
Activitatea principală a SALROM constă în extracția sării și a altor produse nemetalifere din perimetrele pentru care deține licențe de exploatare minieră și efectuează activități de preparare a acestora în vederea comercializării pe piața internă și externă sub forma unei game variate de produse (sare alimentară, sare deszăpezire, sare hrană animală, sare industrială, sare pentru tratamentul apei, sare în soluție, produse nemetalifere). O altă activitate semnificativă se referă la furnizarea de servicii turistice și de agrement. Activitatea operațională a societății este supusă reglementărilor specifice ramurilor extractive emise de Autoritatea Națională de Resurse Minerale.
SALROM își desfășoară activitatea în baza a 14 licențe emise pentru fiecare perimetru aflat în exploatare cu valabilitate până în anul 2024, cu posibilitate de prelungire.