Guvernul din Liban a mărit preţul benzinei cu 66%, pentru a reduce penuria de carburanţi care blochează ţara. Liderul Hezbollah anunță că trimite vase cu carburant iranian

Benzinarie in Liban Captura YouTube

Guvernul libanez a anunţat duminică majorarea preţului benzinei cu 66%, prin reducerea parţială a subvenţiilor, pentru a atenua penuria de carburanţi care blochează ţara, transmite Reuters, citată de News.ro.

Creşterea preţurilor benzinei cu cifră octanică 95 a intrat în vigoare imediat, măsură luată în urma deciziei de sâmbătă de a modifica cursul de schimb utilizat la stabilirea preţurilor produselor petroliere, în încercarea de a reduce deficitul din piaţă.

Criza de carburanţi s-a agravat în această lună, când banca centrală a anunţat că nu mai poate finanţa importurile la cursuri de schimb puternic subvenţionate şi că va trece la folosirea cursului din piaţa liberă.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Guvernul, îngrijorat de impactul majorării preţurilor, a convenit cu banca centrală să majoreze preţurile, dar mai puţin decât cursul pieţei, pentru a permite reluarea importurilor subvenţionate.

Creşterea preţurilor va însemna noi dificultăţi pentru populaţia din Liban, unde nivelul sărăciei a crescut pe parcursul crizei financiare din ultimii doi ani, care a dus la devalorizarea cu 90% a lirei libaneze.

Liderul Hezbollah: Vase cu carburant iranian vor pleca spre Liban

Liderul grupării Hezbollah, care este susţinută de Iran, Hassan Nasrallah, a declarat că vase încărcare cu carburant iranian vor pleca în curând spre Liban, urmate în curând de altele, pentru a reduce deficitul de pe piaţă, transmite Reuters.

Nasrallah a inssitat că gruparea nu încearcă să intervină şi să înlocuiască statul în achiziţii de carburant.

Primul vas, anunţat joia trecută, este deja pe drum, a precizat Nasrallah.

“Nu luăm locul statului şi nici nu suntem o alternativă la companiile care importă combustibil”, a spus el într-un discurs adresat susţinătorilor, fără a elabora modul în care vor intra transporturile în ţară.

Inamicii Hezbollah din Liban au avertizat asupra consecinţelor grave ale acestei mişcări, spunând că riscă să fie impuse sancţiuni asupra unei ţări a cărei economie este în criză de aproape doi ani.

Sosirea combustibilului iranian ar marca o nouă etapă a crizei financiare, pe care statul libanez şi fracţiunile sale de conducere – inclusiv Hezbollah – nu au reuşit să o rezolve chiar dacă combustibilul lipseşte, lipsurile au provocat violenţe mortale.

Ambasadorul SUA în Liban, Dorothy Shea, a declarat joi că Libanul nu are nevoie de petroliere iraniene, arătând că ”o mulţime” de nave cu combustibil în largul coastei libaneze aşteaptă să fie descărcate.

Statele Unite au purtat discuţii cu Egiptul şi Iordania pentru a ajuta la găsirea de soluţii la necesarul de combustibil şi energie din Liban, a spus ea, vorbind la câteva ore după ce Hezbollah a anunţat că aranjează transporturile.

Citește și: Libanul trimite armata în benzinării, în fața gravei crize de carburanți

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: