Guvernul discută vineri proiectul de lege privind stabilirea salariilor minime adecvate, pentru a respecta directiva UE în domeniu

bani, lei, bancnote

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de vineri proiectul de lege privind stabilirea salariilor minime adecvate, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, în condițiile în care legislația europeană obligă statele membre să finalizeze în acest an transpunerea Directivei UE privind salariul minim adecvat și să aplice normele, începând cu 15 noiembrie.

  • Puteți consulta aici proiectul de lege
  • Puteți consulta aici expunerea de motive

Ponderea valorii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată trebuie să fie de 50%-52% din câștigul salarial mediu brut, criteriu care în România va fi îndeplinit o dată cu majorarea de la 1 iulie. Criteriile de stabilire și actualizare a salariului minim brut pe ţară garantat în plată ar urma să includă o serie de elemente, printre care puterea de cumpărare a salariului minim, nivelul general al salariilor și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și productivitatea.

În prezent, salariul minim brut din România este de 3.300 lei, iar Guvernul a aprobat un salariu minim de 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024. Guvernul a adoptat în ședința de la începutul lunii un proiect de ordonanță de urgență prin care majorează nivelu acestuia la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024, faţă de 3.300 lei cât este în prezent. Formula salariului minim european prevede ca salariul minim pe economie să se încadreze în cel puțin 50% din salariul mediu. Aceasta va fi respectată, începând cu 1 iulie, ținând cont că câștigul salarial luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Guvernul României are obligația să se ocupe de această temă pentru a bifa Jalonul 392 din PNRR – Intrarea în vigoare a actului care reglementează noul sistem de stabilire a salariului minim, aferent Reformei 5 – Intrarea în vigoare a actului care reglementează noul sistem de stabilire a salariului minim – Componenta 13. Reforme sociale.

Conform obiectivului general al reformei prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență, salariul minim brut pe țară garantat în plată se va stabili în baza unui mecanism obiectiv, în linie cu orientările din Directiva privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Prin această reformă se prevede instituirea unui mecanism nou și a unei noi formule pentru a stabili nivelul salariului minim în mod obiectiv și sistematic, în consultare cu partenerii sociali și ținând seama de acțiunile Uniunii.

Directiva prevede instituirea unui mecanism pentru determinarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, ce implică o serie de proceduri pentru stabilirea și actualizarea salariului minim legal, în baza unor criterii obiective, care să asigure atingerea unui nivel de trai decent, reducerea sărăciei
persoanelor încadrate în muncă, precum și promovarea coeziunii sociale și a unei convergențe sociale.

Conform proiectului, criteriile de stabilire și actualizare a salariului minim brut pe ţară garantat în plată ar urma să includă cel puțin următoarele elemente: puterea de cumpărare a salariului minim, luând în considerare costul vieții;  nivelul general al salariilor și distribuția acestora; rata de creștere a salariilor; nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, după consultarea confederațiilor sindicale și patronale reprezentative la nivel național, cu actualizarea periodică o dată pe an. În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe ţară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.

Autoritățiile ar trebui să monitorizeze evoluția salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în funcție de nivelul orientativ între 50%-52% al ponderii valorii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată în câștigul salarial mediu brut, considerat indicator de referință pentru evaluarea gradului de adecvare.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărârea Guvernului poate fi  aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta este plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dar fără a diminua valoarea netă anterioară a acestuia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Dacă economia României a ajuns-o pe cea a Poloniei, cum se pretinde, nu este firesc ca salariul minim din România în EUR să fie la fel ca cel din Polonia?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.