Guvernul elveţian a adoptat oficial vineri noi sancţiuni împotriva Rusiei: plafonarea prețului la petrolul rusesc

Redacția dec. 16, 2022 0 comentarii
petrol

Guvernul elveţian a adoptat oficial vineri noi sancţiuni contra Rusiei în contextul războiului din Ucraina, în concordanţă cu cele mai recente măsuri luate de Uniunea Europeană privind exporturile de petrol şi produse petroliere ruseşti, informează Reuters, citat de Agerpres.

Sancţiunile adiţionale adoptate de Berna interzic transportul de petrol şi produse petroliere vândute la preţuri peste plafonul introdus anterior în această lună pentru serviciile comerciale şi de intermediere.

La 8 decembrie, executivul elveţian a anunţat că va adopta un plafon de 60 de dolari/ baril pentru petrolul brut rusesc. Noile sancţiuni intră în vigoare vineri seară.

La începutul acestei luni, Uniunea Europeană a decis o plafonare, la 60 de dolari barilul, a preţului petrolului pe care Rusia îl livrează statelor terţe, cu scopul de a diminua o parte din veniturile colosale pe care Moscova le are din vânzarea de hidrocarburi şi de a-i reduce astfel capacitatea de a-şi finanţa războiul dus în Ucraina.

Măsura a completat embargoul european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă. Pentru situaţia în care preţul petrolului rusesc ar scădea sub 60 de dolari barilul, măsura stabilită de UE prevede stabilirea unui prag de 5% sub preţul pieţei, astfel încât Rusia să nu fie totuşi determinată să-şi sisteze exporturile de petrol, perturbând astfel piaţa şi antrenând o creştere a cotaţiilor petrolului care mai departe prin efectele sale ar afecta economiile occidentale.

Sursă foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *