Guvernul german sfătuiește cetățenii să economisească energia electrică, în timp ce Rusia taie fluxurile de gaze către Europa

Redacția iun. 16, 2022 0 comentarii
energie electrica, electricitate, curent, bec

Guvernul german a lansat un apel către cetățeni să economisească energie, în condițiile în care Rusia taie livrările de gaze către tot mai multe țări europene, scrie Financial Times.

Robert Habeck, vicecancelarul german, a declarat că situația este „gravă” și că „acum este momentul” ca întreprinderile și cetățenii obișnuiți să economisească energie și să stocheze gaze.

Gazprom, exportatorul de gaze controlat de stat al Rusiei, a redus în ultimele zile cu 60% debitele prin conducta Nord Stream, care trece pe sub Marea Baltică spre Germania, invocând probleme tehnice. 

Dar Germania a declarat că această măsură este politică, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Moscova și Occident din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Cea mai mare companie de furnizare a energiei electrice din Germania, RWE, a raportat joi fluxuri reduse de gaze. Livrările Italiei au fost reduse cu 15% miercuri, iar compania energetică italiană Eni a declarat că deficitul s-a agravat joi, în timp ce Slovacia a raportat o reducere de 30% a fluxurilor. Între timp, compania energetică austriacă OMV a declarat că a fost informată de Gazprom că volumele de livrare vor fi reduse.

Reducerea livrărilor rusești a venit în contextul în care liderii Germaniei, Italiei și Franței au vizitat joi Kievul, în semn de susținere pentru guvernul ucrainean după aproape patru luni de război.

Politicienii din UE au acuzat Rusia că și-a transformat efectiv în armă rolul de unul dintre cei mai mari producători de petrol și gaze din lume, în timp ce sancțiunile europene care au urmat invaziei au generat temeri privind noi reduceri de retorsiune din partea Rusiei.

Prețurile europene la gaze, care se apropie deja de niveluri record, au crescut cu peste 70% în această săptămână ca răspuns la ultimele restricții de aprovizionare, ajungând miercuri la 146 de euro pe megawat oră.

Sursa foto: Unsplash / Patrick Tomasso

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *