Guvernul a împrumutat 3,75 miliarde de dolari, în prima ieșire externă din acest an

Dolari Sursa foto: Pixabay

UPDATE 21.13 Guvernul a împrumutat joi 3,75 miliarde de dolari, în prima ieșire pe piața externă din acest an, conform informațiilor Bloomberg consultate de Economedia.

UPDATE 18.14 Guvernul a primit oferte de 11 miliarde de dolari, până la această oră, cele mai multe fiind pe împrumuturile pe 30 de ani, conform informațiilor Economedia.

Guvernul a ieșit joi să împrumute bani de pe piețele externe, prin trei emisiuni în dolari, pentru a finanța deficitul și a refinanța datoria publică, conform informațiilor Bloomberg consultate de Economedia. Un împrumut este pe 5 ani, altul pe 10 ani, iar celălalt pe 30 de ani.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Suma pe care vrea să o împrumute statul român nu a fost dezvăluită. Aranjori ai emisiunii sunt BNPP, HSBC, ING, RBI și UniCredit.

Aceasta este prima ieșire externă din acest an.

Necesarul brut de finanțare pentru anul 2023, suma pe care statul trebuie să o împrumute pentru a acoperi deficitul bugetar (datorie nouă) și plata datoriei vechi care ajunge la scadență, este de 160 de miliarde de lei, scria recent profit.ro. Aceasta este cea mai ridicată sumă de până acum anunțată ca țintă de împrumuturi.

„În anul 2023 necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 160 miliarde lei, la care se adaugă necesarul de refinanțare a instrumentelor de cash management, volumul împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 4,40% din PIB (aproximativ 68 mld. lei) precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2023, în sumă de cca 92 mld. lei. Se estimează că deficitul bugetar se va finanța în proporție de cca 30% din surse interne și de 70% din surse externe”, arată un document al Ministerului.

Volumul indicativ de împrumuturi ce vor fi contractate de pe piața internă este în sumă de circa 97-102 miliarde lei, în timp ce volumul indicativ al împrumuturilor de pe piețele externe este estimat la aproximativ 11-12 miliarde de euro, conform sursei citate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: