Ministrul italian al Economiei, Giancarlo Giorgetti, a dat asigurări că Executivul de la Roma nu intenţionează să impună taxe suplimentare pe profiturile băncilor, pe fondul speculaţiilor din presă privind noi impozite percepute băncilor, companiilor de asigurări şi firmelor de energie din Italia, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Răspunzând unei întrebări la o conferinţă de presă, Giorgetti a declarat că se întreabă care este sursa unei astfel de speculaţii.
“Băncile, la fel ca alte entităţi profitabile, sunt chemate să contribuie la finanţele publice la fel ca toţi rezidenţii. Nu va fi nicio taxă pe profiturile “extra” ale băncilor. Dar taxa obişnuită pe profiturile băncilor? Da!”, a adăugat oficialul italian.
Guvernul de la Roma lucrează la elaborarea potenţialei taxe, care nu va fi similară taxei pe profiturile excesive ale băncilor introdusă anul trecut, se arată într-un articol apărut luni în publicaţia italiană La Stampa, care nu a precizat sursa informaţiei.
Propunerea va viza o serie de companii care beneficiază de pe urma dobânzilor ridicate şi impun consumatorilor costurile provocate de inflaţie.
“Vedem zvonuri care seamănă cu situaţia din vara anului trecut, cu o potenţială aplicare în mai multe sectoare şi componente diferite, Guvernul având diverse puncte de vedere privind această măsură”, a apreciat Andrea Filtri, analist la Mediobanca.
În urmă cu un an, Guvernul de la Roma a surprins investitorii cu o taxă pe profiturile excesive ale băncilor. Ulterior, a revizuit taxa de 40% pe profiturile băncilor introdusă în august, dând creditorilor posibilitatea de a opta pentru consolidarea rezervelor interne de capital, în loc să plătească taxa.
Nu este prima dată când Guvernul italian nu îşi atinge ţinta iniţială privind taxele strânse de la companii. Fostul Guvern condus de Mario Draghi a strâns doar 500 de milioane de euro de pe urma unei taxe pe profiturile excepţionale ale companiilor din energie, în condiţiile în care iniţial miza pe 10 miliarde de euro.
“O taxă ad hoc ar putea afecta în mod potenţial investiţiile străine directe în ţară şi i-ar descuraja pe investitorii internaţionali să investească în Italia”, a avertizat Filtri.