Guvernul mută peste 100 de milioane de euro dintr-un program UE privind situația tinerilor către susținerea refugiaților ucraineni

ucraina, uniunea europeana, steag, drapel Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

100 de milioane de euro vor fi redirecționate de la Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, finanțat de UE, către susținerea refugiaților ucraineni, potrivit unei inițative legislative a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene lansată în dezbatere pe site-ul Secretariatului General al Guvernului. Fondurile din programul respective tratează cu prioritate îmbunătățirea resursei umane din România.

PO Capital Uman – gestionat de AMPOCU de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este unul care a avut un relativ succes în România, fiind însă departe de o accesare optimă: 2,4 miliarde euro – 56,95%. Aici sunt fonduri pentru cursuri și calificări profesionale, prevenirea abandonului școlar, startup-uri deschise de studenți sau întreprinderi sociale.

În fundamentarea acestei OUG, este precizat că fondurile pe care statul român deja le alocă pentru întreținerea refugiaților sunt insuficiente, pentru că fluxul de refugiați tot continuă. Vor fi redirecționați „…100 milioane euro din contribuție FSE, la care se adaugă contribuția națională, vor fi reutilizate pentru finanțarea măsurilor de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina…”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Se are în vedere modificarea Programului operațional Capital Uman, prin crearea unei noi axe prioritare IAP 9) cu o valoare de 100 milioane euro FSE, prin realocarea sumei de 50 milioane euro FSE de la Axa prioritară 2 îmbunătățirea situației tinerilor din categoria NEETs și 50 milioane euro FSE de la Axa prioritară 3 Locuri de muncă pentru toți în cadrul căreia vor fi finanțate cheltuieli destinate sprijinirii refugiaților din Ucraina. Astfel, va fi valorificată flexibilitatea prevăzută de Regulamentul nr. 562/2022, prin care pot fi finanțate cheltuieli cu refugiații din Ucraina, prin realocarea rapidă a fondurilor disponibile pentru acest sprijin de urgență, în contextul în care nu sunt posibile transferuri între programe”, potrivit documentului citat.

Dincolo de acești bani luați din programul european POCA, statul mai cheltuie și bani de la buget cu ucrainenii. Valoarea totală a cheltuielilor care pot fi decontate în cadrul proiectului de asistență refugiați este de 585 milioane lei, adică 118 milioane euro, din care contribuția UE este de 100 milioane euro iar contribuția națională este de 18 milioane euro.

Protecția temporară este un mecanism de urgență care se aplică în cazul unui aflux masiv de persoane și care urmărește să ofere o protecție imediată și colectivă. Obiectivul este de a atenua presiunea asupra sistemelor naționale de azil și de a permite persoanelor strămutate să se bucure de drepturi armonizate în întreaga Uniune Europeană. Prin Regulamentul UE 2022/613 a fost stabilit un cost unitar de 40 euro pe săptămână per persoană care fuge din Ucraina, pentru a facilita finanțarea nevoilor de bază imediate și sprijinul persoanelor cărora li s-a acordat protecție temporară sau orice altă formă de protecție adecvată, începând de la intrarea acestor persoane pe teritoriul României. Costul unitar poate fi utilizat pentru o perioadă totală de maximum 13 săptămâni, începând cu data de 24 februarie 2022 și data sosirii persoanei în UE, și poate acoperi doar o parte din sumele cheltuite de statele membre pentru a finanța nevoile de bază imediate ale numărului real a refugiaților.

Responsabil în stabilirea și acordarea măsurilor de protecție temporară sau orice altă forma de protecție a refugiaților este Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Imigrări.

De la începutul războiului din Ucraina, circa 1 milion de ucraineni au ajuns în România, țara noastră fiind pe locul doi, după Polonia, la numărul de ucrainei primiți. Interesant este că aproiape 1 milion de ucraineni au ajuns și în Rusia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: