Guvernul polonez a înființat un grup de lucru pentru a combate economia gri / Estimările privind banii pierduți de stat, cuprinse între 9% și 30% din PIB

polonia steag Karolina Grabowska Sursa foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Guvernul polonez a înființat un grup de lucru care va coordona între ministere și alte agenții de stat eforturile reînnoite de reprimare a sectorului informal și neimpozitat al economiei, scrie Notes from Poland.

Se crede că așa-numita „economie gri” se ridică la sute de miliarde de zloți pe an, estimările privind dimensiunea sa variind de la 9 % la 30 % din PIB.

Echipa pentru combaterea sectorului gri este compusă din reprezentanți a 12 ministere, precum și ai Casei de Asigurări Sociale (ZUS), Agenției de Securitate Internă (ABW), autorităților fiscale, poliției, poliției de frontieră și Statisticii Poloneze (GUS).

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Într-o declarație pentru site-ul de știri financiare Money.pl, ministerul Finanțelor a declarat că obiectivul principal al grupului de lucru este de a elabora un proiect de strategie și un plan de acțiune pentru guvern pentru a contracara economia informală.

Sectorul gri include activități precum munca plătită în numerar care nu este înregistrată oficial și vânzarea fără licență de produse precum țigări, alcool și medicamente, evitând astfel plata impozitelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Conform unei estimări a Statisticii Poloneze din 2022, dimensiunea sectorului gri era echivalentă cu 9 % din PIB-ul Poloniei. Aceasta s-ar ridica la aproximativ 350 de miliarde de zloți (81,5 miliarde de euro) în acest an, notează Money.pl.

Cu toate acestea, un raport publicat săptămâna trecută de Institutul de prognoze și analize economice (IPAG), un organism cu sediul la Varșovia, a estimat că sectorul informal va fi de două ori mai mare, la 756 de miliarde de zloți în 2024, echivalentul a 18,5% din PIB.

Potrivit Money.pl, cea mai mare estimare prezentată la reuniunea inaugurală din această săptămână a noului grup de lucru guvernamental a fost că sectorul gri este echivalent cu 30% din PIB. Pregătirea unei noi metodologii pentru evaluarea dimensiunii economiei informale va fi una dintre sarcinile echipei.

IPAG remarcă faptul că o creștere a taxelor pe alcool în ultimii ani – cu o creștere a accizei cu 20% din 2022 până în 2024 – a dus la o extindere a vânzărilor ilicite.

„Valoarea vânzărilor ilegale de alcool de înaltă concentrație în perioada 2023-2024 a generat pierderi anuale de aproximativ 1,3 miliarde de zloți pentru bugetul de stat din cauza accizelor necolectate”, a constatat IPAG, menționând o problemă similară cu creșterea vânzărilor neînregistrate de produse din tutun.

IPAG a făcut apel la autorități să introducă măsuri mai stricte de reprimare a acestor vânzări ilicite. Acesta recomandă, de asemenea, continuarea tranziției către plățile fără numerar ca mijloc de prevenire a activității economice neînregistrate.

În 2023, guvernul precedent al Poloniei a renunțat la planurile de limitare a volumului tranzacțiilor în numerar. Cu toate acestea, a condus, de asemenea, un efort de îmbunătățire a colectării TVA-ului, Comisia Europeană observând în 2022 că Polonia se numără printre țările UE care au înregistrat cele mai mari succese în reducerea „decalajului de TVA” dintre plățile preconizate și cele efectiv colectate.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.