Guvernul polonez vrea să relanseze piaţa imobiliară cu ajutorul creditelor ipotecare subvenționate de stat

Varsovia pexels.com

Preţul locuinţelor din Polonia este aşteptat să îşi revină după ce Guvernul de la Varşovia a început să ofere credite ipotecare subvenţionate pentru a contracara creşterea costurilor de finanţare, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Atal SA, al doilea mare dezvoltator imobiliar din Polonia, se aşteaptă la o creştere de preţuri de cel puţin câteva puncte procentuale, în condiţiile în care cererea s-a majorat semnificativ după introducerea creditelor garantate de stat, în data de 3 iulie.

Chiar dacă este devreme pentru date concrete, preţurile pentru apartamentele mici au crescut până aproape de 800.000 de zloţi (201.400 de dolari), limita superioară pentru creditele ipotecare subvenţionate de stat, susţine mass media locală.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Programul a permis multor clienţi, care erau împiedicaţi să contracteze credite ipotecare de dobânzile mari, să obţină finanţare. Dacă revenirea continuă, dezvoltatorii vor reacţiona prin creşterea preţurilor”, spune Angelika Klis, responsabil de marketing şi vânzări în Consiliul de administraţie de la Atal.

Locuinţele accesibile sunt un subiect sensibil în Polonia, în special după ce afluxul de refugiaţi ucraineni a majorat cererea de spaţii de locuit. Partidul la putere a luat mai multe măsuri în ultimii ani pentru a contracara creşterea preţurilor, inclusiv o pauză de la plata ratelor la creditele ipotecare. Înaintea alegerilor parlamentare din octombrie, principalul partid de opoziţie vrea să devanseze partidul la putere printr-o propunere vizând un program de credite ipotecare fără dobândă, pentru cei care îşi cumpără prima locuinţă.

Înainte de cel mai recent program al autorităţilor de la Varşovia, băncile au restricţionat acordarea de credite pentru locuinţe de teama intrării în incapacitate de plată.

Piaţa creditelor ipotecare din Polonia este dominată de împrumuturi cu dobândă variabilă, ceea ce înseamnă că gospodăriile sunt lovite direct de majorarea dobânzilor. Înainte de programul de subvenţionare guvernamentală, noile credite ipotecare erau pe cale să înregistreze cel mai slab an de după 2005.

Această finanţare ieftină guvernamentală ar putea pune Polonia pe o traiectorie care să îi permită o revenire rapidă a preţului locuinţelor, în timp ce alte state europene continuă să se adapteze la dobânzile mai mari. De exemplu, în ţara vecină Germania, preţul locuinţelor a înregistrat în luna iunie cea mai mare cădere din ultimii 16 ani.

După lansarea noilor credite garantate de stat, mii de polonezi au depus cereri pentru împrumuturile pe zece ani cu dobândă fixă. Condiţiile şi comisioanele variază de la o banca la alta dar sunt cu mult mai ieftine decât dobânda medie de pe piaţă de 8,7%. Pentru a face faţă valului de cereri, multe bănci au alocat personal suplimentar, în condiţiile în care au fost depuse mai multe cereri decât pot procesa în mod normal băncile.

În primele două săptămâni de la lansarea programului, media zilnică a vânzărilor şi rezervărilor a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, potrivit datelor culese de Otodom Analytics.

În aceeaşi perioadă, dezvoltatorii imobiliari au vândut de trei ori mai multe apartamente decât în perioada similară a anului trecut, scrie cotidianul financiar Puls Biznesu.

Această explozie a cererii ar urma să ajute industria construcţiilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: