Guvernul pregătește un sprijin de 1.400 lei pentru facturile la energie. Cine va putea primi cardul de energie

Redacția dec. 7, 2022 6 comentarii
factura, facturi, bancnote, lei, bani

Guvernul va discuta în ședința de joi un proiect de ordonanță de urgență prin care va acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru ca populația vulnerabilă să își poată plăti facturile la energie. Banii vor veni din fonduri europene.

Astfel, se va acorda un sprijin populației vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie, în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31decembrie 2023 și este acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe astfel:

700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 30 iunie 2023;
700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 1 iulie 2023 – 31 decembrie 2023.

Sprijinul va compensa prețul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Sprijinul se acordă sub forma unui card de energie, tipărit și distribuit de către Poşta Română. Cardul de energie oferă dreptul beneficiarului să efectueze plăți prin serviciul de mandat poștal asigurate de Poșta Română, pentru decontarea datoriilor curente și/sau restante pe care acesta le are către furnizorii de energie.

Sprijinul se acordă persoanelor aflate în risc de sărăcie care îndeplinesc condițiile de venit mediu pe membru de familie și de vârstă pentru a beneficia de sprijin în vederea compensării prețului la energie. Aceste categorii de persoane sunt următoarele:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
c) familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010,republicată, cu modificările și completările ulterioare;
d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

În cazul în care la un loc de consum domiciliază unul sau mai mulți beneficiari, sprijinul pentru compensarea prețului la energie se acordă o singură dată pe loc de consum, indiferent dacă acesta este sau nu titularul contractului de furnizare, condiționat ca locul de consum să coincidă cu domiciuliul sau domiciliul declarat.

În situația în care la un loc de consum la care domiciliază unul sau mai mulți beneficiari, au domiciliul și alte persoane care nu se încadrează în categoriile de beneficiari prevăzuți, se iau în calcul și veniturile acestora. În cazul în care media veniturilor per locuitor/gospodărie este mai mare de 2.000 de lei, pentru punctul de consum respectiv nu se acordă card de energie.

 

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. Foarte buna ideea guvernului, dar… și foarte discriminatorie. Nu pomenește nimic de persoanele care sunt angajate cu salariul minim pe economie sau de șomeri. Aceștia au venituri cu mult sub 2000 de lei, care este pragul acordării ajutorului. Ajutorul se acorda numai pentru pensionari, persoane cu handicap sau cei cu venitul minim garantat. Nu am văzut să apară scris că se acorda tuturor celor de au venituri sub 2000 de lei, adică marea majoritate a angajaților.

    • Vin alegerile și trebuie date pomeni. Sunt pensionari care stau in apartamente cu 3 sau 4 camere și care au mai multe proprietăți. Chiar daca au pensia sub 2000 lei, primirea ajutorului ar trebui sa se facă după o analiză corectă

  2. Bună ziua! Am 2 copii la școală,și un venit de 485 alocația și 500 pensia alimentare.eu de ce nu primesc nimic.nici pt curent și pt mancare

  3. Bună ziua părinții mei au un venit de 1200 mama iar tata 1500 as dorii sa știu dacă se încadrează la ajutorul pt energie electrica vă mulțumesc

  4. Bună ziua, am pensie de boală de 1125ron,soția are salariu de 1800ron,aș vrea să știu de ce am fost exclus de pe lista beneficiarilor eligibili?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *