Guvernul propune interzicerea utilizării echipamentelor din China și pentru viitoarele rețele 6G

6G Sursă foto: Pixabay

Guvernul propune interzicerea utilizării echipamentelor și a programelor software furnizate de companii care nu primesc aprobarea CSAT, inclusiv accesul la rețelele bazate pe tehnologii 5G și viitoarele tehnologii precum 6G, care sunt în prezent testate de companii chineze precum Huawei, potrivit unui proiect de lege publicat în consultare publică de către Ministerul Dezvoltării privind modificarea legii securității 5G, scrie HotNews.ro.

  • Puteți consulta aici proiectul de lege
  • Puteți consulta aici expunerea de motive
  • Puteți consulta aici tabelul comparativ

Prin această lege Guvernul a respins participarea gigantului chinez Huawei la rețeaua 5G din România, după cum a scris Economedia aici.

Potrivit proiectului, aprobarea CSAT va fi obligatorie nu numai pentru producătorii acestor echipamente și soluții, ci și pentru distribuitori și integratori.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

„Având în vedere avansurile tehnologice pe componenta de comunicații electronice, precum și faptul că se prefigurează apariția unor noi generații ale tehnologiilor de comunicații (precum tehnologia 6G) al căror impact va avea implicații în planul securității naționale, modificarea urmărește extinderea legii și la acestea”, potrivit actului normativ în dezbatere publică.

În ceea ce privește distribuitorii și integratorii, proiectul arată că modificarea are drept obiectiv „prevenirea acelor riscuri generate de persoane fizice și juridice care comercializează tehnologii produse de companii care ar fi fost (sau sunt) avizate negativ, fără a face cunoscut acest aspect”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„În tot cuprinsul textului actului normativ, sintagma „rețele 5G” se va înlocui cu sintagma „rețele 5G sau ulterioare”. În tot cuprinsul textului actului normativ, sintagma „producători” se va înlocui cu sintagma „producători, distribuitori și integratori”, se mai menționează în proiect.

Context

România a respins oficial solicitarea gigantului chinez de telecomunicații Huawei de a participa la rețeaua 5G din România, arată o decizie publicată joi în Monitorul Oficial. Spre comparație, anul trecut, țara noastră a autorizat compania chineză Lenovo, în ciuda legislației create tocmai pentru a împiedica intrarea Chinei în piață.

„Decizie privind respingerea solicitării pentru obținerea autorizării echipamentelor de infrastructură 5G, formulată de Huawei Technologies SRL, Huawei International Co. Limited, Huawei Technologies Kft și Huawei Tchnologie Co., Ltd”. arată hotărârea publicată în Monitorul Oficial.

Guvernul spune că această decizie a fost luată „în temeiul legii 163/2021 privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G, ca urmare a evaluărilor realizate de către instituțiile cu responsabilități în domeniu, din perspectiva riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților la adresa securității naționale și apărării țării și prin raportare la obligațiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizațiilor internaționale din care România face parte, al Uniunii Europene și al parteneriatelor strategice bilaterale”.