Guvernul reduce de la 90% la 50% dividendele luate de la Romgaz și Nuclearelectrica. Ciucă: Banii rămași companiilor vor merge către investiții în offshore și reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Carmen Radu mart. 25, 2022 0 comentarii
centrala de la cernavoda

Guvernul va aproba în ședința de vineri o hotărâre prin care reduce de la 90% la 50% nivelul dividendelor luate de stat de la companiile de stat Romgaz și Nuclearelectrica, pentru a le permite acestora să facă investiții pentru extracția gazelor de la Marea Neagră sau dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, a transmis premierul Nicolae Ciucă. UPDATE Ministrul Energiei afirmă că hotărârea a fost adoptată.

„Astăzi vom aproba o hotărâre de Guvern prin care venim să consolidăm măsurile luate pentru sprijinirea populației și sprijinirea cetățenilor față de creșterea prețurilor la energie și gaze. Pentru companiile Nuclearelectrica și Romgaz vom stabili ca 50% din dividende să revină statului, iar cealaltă jumătate să poartă fi folosită pentru investiții, atât pentru dezvoltarea capabilităților de extracție offshore, precum și pentru asigurarea dezvoltării reactoarelor 3 și 4 la centrala nucleară de la Cernavodă”, a declarat Ciucă, în deschiderea ședinței de Guvern.

„Acordăm importanță investițiilor în domeniul energiei, pentru a ne asigura că avem resursele necesare pentru consolidarea securității energetice a României. Astăzi, alături de colegii din Guvern, am adoptat două hotărâri privind exceptarea repartizării la bugetul de stat, pentru exercițiul financiar al anului 2021, sub formă de dividende, a unei cote de 90% din profitul contabil al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica S.A. și al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. rămas după deducerea impozitului pe profit, fiind stabilită o cotă de 50%. Cele două companii au proiecte importante de investiții (reactorele 3 și 4, începerea exploatării gazelor din Marea Neagră – perimetrul Neptun Deep) și ne asigurăm că au și resursele financiare necesare. Premierul Nicolae Ciucă, precum și PNL susțin dezvoltarea investițiilor în domeniul energiei”, a transmis ulterior ministrul Energiei Virgil Popescu.

Golirea de către stat a pușculiței companiilor de stat a fost o practică recurentă în ultimii ani, firmele fiind obligate să ia împrumuturi pentru a putea face investiții, deși erau pe profit.

Decizia de vineri a Guvernului va lăsa în conturile Romgaz 462 de milioane de lei suplimentar pentru investiţii, iar la Nuclearelectrica 307 milioane de lei suplimentar anul acesta, estima recent Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

 

Sursa foto: Facebook Ministerul Economiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *