Guvernul schimbă mecanismul de decontare a cazării și mesei pentru refugiați ucraineni, după ce proprietarii români au crescut chiriile și au afectat și cetățenii români: Mecanismul 50/20 dispare / Refugiații vor primi o sumă forfetară de 2.000 lei/lună per familie sau persoană, inițial pentru patru luni

refugiati, ucraineni Sursă foto: Ilona Andrei / G4Media

Guvernul vrea să schimbe mecanismul de decontare a cazării și mesei pentru refugiați ucraineni, după ce proprietarii români au crescut chiriile și astfel au afectat și cetățenii români. Astfel, mecanismul de decontare a 50 lei pe zi pentru cazare și a 20 lei pe zi pentru masă dispare, iar în schimb refugiații ucraineni vor primi o sumă forfetară de 2.000 lei/lună, per familie sau persoană, în cazul în care nu există familie, pentru o singură perioadă inițială de 4 luni consecutive, care poate fi prelungită, arată un proiect lansat în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

În prezent, statul decontează către persoanele fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina cheltuielile cu hrana în valoare de 20 de lei/zi/persoana găzduită şi 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru cazare. Anul trecut, peste 106 milioane de euro au fost plătiți din fonduri publice pentru cazarea și hrana refugiaților ucraineni, prin programul 50/20, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro, arată Executivul.

MAI arată însă că modalitatea actuală de sprijin prezintă carențe, fiind identificate riscuri de eludare a legii. Astfel, Guvernul a constatat că decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea refugiaților „a fost văzută ca o sursă de venit atractivă pentru mulți proprietari de locuințe aflați în căutare de chiriași, fiind astfel, alimentată piața imobiliară din zonele căutate de persoanele care provin din zona de conflict armat din Ucraina, fapt ce a dus la scăderea sub aspectul ofertei și, implicit, la creșterea cuantumului chiriilor practicate pe piața liberă, cu impact direct asupra cetățenilor români care doresc să acceseze această modalitate locativă”.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

Astfel, Guvernul propune acum ca familiile și persoanele singure (în cazul în care nu există familie) să primescă de acum o protecţie temporară, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, respectiv o sumă forfetară în valoare de 2.000 lei/lună, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, acordată din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Sprijinul financiar va fi acordat și după îndeplinirea perioadei de 4 luni consecutive, până la sfârșitul anului 2023, pentru persoanele din categoriile vizate de prezentul proiect de act normativ. După împlinirea perioadei de 4 luni consecutive în care au beneficiat de suma forfetară de 2.000 lei/lună, proiectul de act normativ creează posibilitatea accesului gratuit la serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările și completările ulterioare, pentru persoanele care nu sunt încadrate în muncă pe teritoriul României.

Sumele forfetare se acordă pentru fiecare familie sau persoană singură, în cazul în care nu există familie. În cea ce privește noțiunea de „familie”, potrivit proiectului este avut în vedere grupul de persoane format din soți, părinte/părinți și/sau copiii minori ai acestora, precum și persoana care are în creștere și îngrijire unul sau mai mulți copii minori.

Vor fi exceptate de la acordarea sumei forfetare de 2.000 lei/lună persoanele cazate în taberele temporare de cazare şi asistenţă umanitară sau în alte locaţii de cazare stabilite de comitetele judeţene/al Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, precum și persoanele care solicită ori beneficiază de protecție internațională în România, în cazul cărora se aplică normativele în vigoare specifice fiecărei categorii în parte.

Persoanele fizice care au găzduit, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de decontarea sumelor privind hrana și cazarea dacă depun cereri în acest sens.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: