Guvernul scoate 30 de ha de pădure din fondul forestier pentru a lăsa loc dezvoltării unei mine de lignit cu o capacitate prevăzută de 5 milioane de tone/an

Mina de carbune pixabay.com

30 de hectare de pădure vor fi scoase din fondul forestier național astfel încât Complexul Energetic Oltenia să poată începe lucrările pentru menținerea și dezvoltarea carierei de lignit Tismana 1 (deja în funcțiune), care ar urma să ajungă la o capacitate de extracție de 5 milioane de tone pe an, arată o Hotărâre de Guvern având ca inițiator Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, postată pe site-ul Secretariatului General. Extracția cărbunelui ar urma să se facă pentru cel puțin cinci ani.

„Se aprobă scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, fără compensare, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA a terenului forestier în suprafaţă de 30,2676 ha, în vederea realizării lucrării miniere de interes național și de utilitate publică „Lucrări pentru menținerea și dezvoltarea capacității la cariera Tismana I, județul Gorj, la 5.000.000 tone/an lignit”…Beneficiarul scoaterii definitive din fondul forestier naţional a terenului este Societatea Complexul Energetic Oltenia SA”, arată textul proiectului de lege citat. Masa lemnoasă de pe terenul prevăzut se va exploata conform prevederilor legii, mai scrie în HG.

Deschiderea perimetrului minier de exploatare Tismana I a fost realizată în perioada 1969-1975, prin punerea în funcțiune a utilajelor de mare capacitate în vederea realizării capacității de producție de 3,4 milioane tone/an.

Terenul forestier solicitat este amplasat în perimetrul de licență al Carierei Tismana I, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 328/2004, conform planurilor de situație transmise de către Societatea Complexul Energetic Oltenia.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Prin Hotărârea Guvernului nr. 1120/2020 a fost aprobat amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național „Lucrări pentru menținerea și dezvoltarea capacității la cariera Tismana I, județul Gorj, la 5.000.000 tone/an lignit”, în care este inclus terenul în suprafață de 30 de hectare, solicitat a fi scos definitiv din fondul forestier național.

Complexul Energetic Oltenia va renunța la cărbune începând cu anul 2026, păstrând doar 3 grupuri, însumând 1000 MW, ce vor fi menținute ca rezervă strategică până în 2030, potrivit planurilor de restructurare a CEO aprobate de Comisia Europeană în ianuarie și făcute publice la sfârșitul lunii aprilie. Se va putea produce energie pe bază de cărbune doar în caz de nevoie.

Comisia Europeană a aprobat planurile României de a acorda Complexului Energetic Oltenia un ajutor pentru restructurare în valoare de 2,66 miliarde de euro. Măsurile sunt menite să permită companiei să își finanțeze planul de restructurare și să își restabilească viabilitatea pe termen lung.

Lignitul este un cărbune cu o putere calorifică (căldură de ardere) mică, prin comparaţie cu huila, un cărbune superior. Complexul Energetic Oltenia, care produce energie electrică şi termică prin arderea lignitului, acontează circa 20% din producţia totală de energie a României. CEO se mai ocupă şi de extracţia şi prepararea lignitului.  Rezervele totale de lignit ale ţării  sunt de 290 milioane tone exploatabile, care ar ajunge circa 28 de ani, potrivit Strategiei Energetice a României publicat de Ministerul Energiei.

Puterea calorifică medie a lignitului exploatat în România este de 1.800 kcal/kg. Spre comparaţie, puterea calorifică medie a huilei exploatate în România este dublă – 3.650 kcal/kg.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Chiar asa?
    Taiem padurea?
    Facem hotel?
    Motel?
    Pensiune de şmecheri?
    Ca n-as crede ca se mai deschid noi mine de carbune atat timp cat cat din 2030 se inchid minele de tot!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.