Guvernul scoate din Fondul de Rezervă 30 de milioane euro pentru refugiații ucraineni. IGSU este responsabil de cheltuirea banilor / Instituția a mai primit, până acum, 40 de milioane euro din aceeași sursă

steag ucraina Sursă foto: Unspalsh

Ministerul de Interne primește 147 de milioane de lei de la Guvern, din fondul de Rezervă, pentru a finanța măsurile de sprijin și asistență umanitară pe care statul român le acordă refugiaților din Ucraina, potrivit unei Hotărâri de Guvern pusă în dezbatere publică. Fondurile se duc la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care este responsabil pentru implementarea acestor măsuri.

„Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2022, pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cu suma de 147.000 mii lei, la capitolul 68.01 „Asigurări și asistență socială”, titlul 57 „Asistență socială”, reprezentând credite de angajament și credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru finanțarea cheltuielilor prevăzute la art.1 alin. (10) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în textul normativ citat.

De la începutul conflictului din Ucraina șI până acum, bugetul IGSU a fost suplimentat succesiv, prin HG-uri, cu 188 de milioane de lei, pentru asistență de urgență oferită refugiaților Ucrainei, pe o perioadă de 60 de zile, pentru fiecare. Cuantumul zilnic al cheltuielor IGSU de fiecare persoană a ajuns la 70 de lei, din care 20 de lei pentru hrană și 50 de lei pentru cazare.

În total, structurile MAI au cheltuit, până în prezent, peste 400 de milioane lei cu asistență pentru refugiații din Ucraina. Peste 2,5 milioane de refugiați au intrat în România, din februarie și până acum. Cei mai mulți nu au rămas, fie mergând mai departe, spre alte țări din UE, fie s-au întors acasă.

OUG 15/2022, care a fostă dată în 27 februarie, la 3 zile după izbuncinrea conflictului din Ucraina, prevede că:

Cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază, în cadrul taberelor temporare de cazare și asistență umanitară sau în alte locații de cazare stabilite de comitetele județene/al Municipiului București pentru situații de urgență, de asigurarea următoarelor utilități de primă necesitate pe perioada staționării temporare:

a) hrană;
b) îmbrăcăminte;
c) materiale de igienă personală;
d) dreptul de a primi gratuit asistență medicală și tratament corespunzător, prin sistemul național de asistență medicală de urgență și de prim ajutor calificat, în conformitate cu prevederile Titlului IV din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
e) dreptul de a fi incluși în programele naționale de sănătate publică;
f) transport, în condițiile stabilite prin hotărâre a guvernului, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Sursă foto: Unspalsh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *