Guvernul Spaniei va aproba vineri plafonarea temporară a prețului de referință al gazelor naturale și cărbunelui

gaz Republica Moldova Sursa foto: Moldovagaz Facebook

Guvernul Spaniei va aproba vineri, într-o şedinţă extraordinară a Cabinetului, plafonarea temporară a preţului de referinţă al gazelor naturale şi cărbunelui, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt Isabel Rodriguez, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În urmă cu două săptămâni, Spania şi Portugalia au ajuns la un acord cu Comisia Europeană pentru a putea scădea preţul energiei electrice în peninsula iberică, în virtutea unei derogări care le permite celor două state să disocieze preţul electricităţii de cel al gazelor naturale.

Uniunea Europeană a autorizat încă de la finele lunii martie Spania şi Portugalia să adopte „măsuri excepţionale” pentru a diminua preţul gazelor naturale utilizate la producţia de electricitate şi a reduce astfel factura energetică a gospodăriilor, care este una deosebit de ridicată în cele două ţări.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Această măsură derogatorie a fost validată de Executivul comunitar „ţinând cont de situaţia particulară” a celor două ţări care au „pachete energetice compuse în principal din energii regenerabile şi ţinând cont de faptul că există foarte puţine interconexiuni cu piaţa europeană”, a subliniat la rândul său preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Într-o primă etapă, preţul gazelor naturale utilizate în producţia de electricitate va fi plafonat la 40 de euro pentru un Megawat-oră, obiectivul fiind ajungerea la o medie de 50 de euro pentru un Megawat-oră în următoarele 12 luni.

În prezent, pe piaţa engros, preţul gazelor naturale evoluează în jurul valorii de 90 de euro pentru un Megawat-oră.

Costul energiei a cunoscut o creştere puternică în ultimele luni în Spania şi Portugalia din cauza regulilor de pe piaţa europeană de electricitate, care obligă producătorii să îşi vândă energia la preţul pentru tehnologia cea mai scumpă, care în prezent cel al centralelor pe gaz.

Autorităţile de la Madrid şi Lisabona au demarat o luptă împotriva acestui sistem, pe care îl consideră neadaptat la realitatea energetică din peninsula iberică. Însă multe ţări europene sunt ostile la ideea unei reforme, de teama impactului pe care l-ar avea asupra concurenţei în interiorul UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: